Print This Page

Actueel

Beantsjebarren een groot succes

29-10-2007

- Wâldbeantsjetruffel beste recept -

HARKEMA - Themapark De Spitkeet stond afgelopen zaterdag in het teken van het ‘Beantsjebarren’. Dit evenement rond het Giele Wâldbeantsje uit de Friese Wouden trok ruim 400 bezoekers, wat meer dan de helft was van wat werd verwacht. De Wâldbeantsjetruffel als beste recept en een wereldkampioen beantsjepûljen, afkomstig van de Dominicaanse Republiek, maakte het succes compleet.

Van de vijf genomineerde recepten voor de Wâldbeantsje receptenwedstrijd is de Woudboontruffel van Anneke Bontekoe uit Leeuwarden bekroond tot het beste recept. De andere vier genomineerden uit de 24 ingezonden recepten waren een Minestronesoep uit de Wâlden, Woudboontjes uit de oven, een Chiabattabroodje met Woudbonen en een voorgerecht met Gamba’s, Parmaham en Woudboontjes. De jury, bestaande uit Simon Kuiper (Friesland College), Ines Pultrum (voorzitter It Griene Nest), Thom Gabie van Baars en Freddy Bult (beiden Herberg van Smallingerland), lette onder andere op originaliteit, of het recept in de keuken thuis goed te bereiden was en bovenal op de smaak. Al deze gerechten en andere originele gerechten bereid door o.a. de staf van de Herberg van Smallingerland, medewerkers en cursisten van het AOC Buitenpost, de CHN en het Friesland College waren onderdeel van de proeverij en vonden gretig aftrek bij het publiek.

Het ‘Beantsjebarren’ kreeg ook een internationaal tintje. Angel Leonardo Pina Garcia Mesa (12 jaar) sinds kort woonachtig in Buitenpost, maar geboren en getogen in de Dominicaanse Republiek, werd namelijk Wereldkampioen Wâldbeantsjepûljen (Wereldkampioen Woudboontjepellen). Aan de wedstrijd deden ca. 25 kinderen mee die niet ouder mochten zijn dan 12 jaar. Met het aantal van 156 gepelde boontjes binnen drie minuten vestigde Angel een nieuw wereldrecord. Ook de tweede plaats ging naar een Buitenposter: Louis Pilat zat de winnaar met 149 gepelde boontjes in zijn kielzog. De derde plaats ging naar Anna Kamminga uit Augustinusga met 141 gepelde Woudbonen.
 
De verkoop van Giele Wâldbeantsjes was tevens een enorm succes. Met maar liefst 65 kilogram aan verkochte bonen was het product ‘roversgoed’ voor de bezoekers. Verder was er een presentatie van verschillende typische soorten beantsjes uit de Friese Wouden en werd de revolutionaire uitvinding van een fiets omgebouwd tot landbouwwerktuig gepresenteerd aan het publiek.

Het evenement was georganiseerd door Stichting Wrâldfrucht in Buitenpost, het Kenniscentrum voor Friese rassen, verbonden aan It Griene Nêst in Sumar en de Stichting Friesch-Groningsche Heide.

radio-uitzending Beantsjebarren (bron: Omrop Fryslân, 27 oktober 2007)

tv-uitzending Beantsjebarren (bron: Omrop Fryslân, 27 oktober 2007)

   

 


Vorige: Home
Volgende: Nieuws archief