Print This Page

Actueel

Help de Friese oude rassen: word donateur van It Griene Nêst

18-4-2014

Je hoort het eigenlijk nooit, maar ook oude rassen van cultuurgewassen worden met uitsterven bedreigd. Friese rassen zoals het appelras Dokkumer Nije, kroosjespruimenras Wichter en het bonenras Reade Krobbe konden de concurrentie met nieuwe rassen niet aan, zodat boeren, producenten en de handel er al lang mee zijn gestopt of er zelfs nooit aan zijn begonnen. Een enkele liefhebber hield ze desondanks in ere, omdat het authentieke Friese rassen zijn met elk een unieke smaak en uitstraling.

Stichting It Griene Nêst in Sumar helpt hen hierbij. Met uw hulp kunnen ze dat blijven doen.

It Griene Nêst
Gelukkig zijn er steeds meer liefhebbers van avontuurlijke smaken. Smaken die je bij de producten, die moderne grootschalige productie- en handelsketens ons voorschotelen, niet zo snel zult aantreffen. Voor liefhebbers is het goed om te weten dat er organisaties zijn die zich uit liefhebberij met het behoud van deze rassen bezighouden.

Het Kenniscentrum voor Friese Rassen, verbonden aan It Griene Nêst, probeert de kennis van deze historische Friese rassen te bundelen en het gebruik van deze rassen te bevorderen.  Dit doet ze ook voor oude Friese dierenrassen.

Voor meer info kijk op www.grienenest.nl

Word donateur van It Griene Nêst
Steun van het werk van het Kenniscentrum van It Griene Nêst en word donateur. Voor slechts € 10,- per jaar bent u dat al. Een hoger bedrag mag natuurlijk ook. 

Hoe word ik donateur?

  1. Bel naar 0512 - 524404 of stuur een e-mail naar en geef uw naam en adres door. U kunt hier ook eerst meer info vragen voordat u beslist.
  2. Maak het door u gewenste bedrag over naar Rabobank rekeningnummer: NL 10 RABO 0349 8156 31

Uw voordelen als donateur

  • Elk jaar gratis zaden bestellen van Friese oude gewassen naar keuze.
  • 3 maal per jaar het magazine ‘Oer’ gratis in de bus. Dit magazine gaat over Friese oude rassen met allerlei interessante info, leuke weetjes, tips en heerlijke recepten.

Vereniging NUTS!
Ook is er een vereniging met de naam NUTS!

NUTS! houdt zich bezig met de instandhouding van Friese rassen van nutsplanten in zeer brede zin. Zij bevordert het kweken van bestaande Fryske Nutsplanten en het veredelen van nieuwe gewassen en rassen. Zij levert kennis over de Fryske Nutsplanten aan het Kenniscentrum voor Fryske Rassen. Een deel van de leden houdt de collectie Fryske Nutsplantenrassen actief in stand.

Belangstelling voor deze leuke club? Lidmaatschap is gratis, meld u aan bij: m.vroom.c@planet.nl

Wat is een nutsgewas? Een gewas waaruit ingrediënten wordt gehaald voor de productie van bepaalde producten of materialen.Oud Fries kroosjespruimenras Wichter


Vorige: Home
Volgende: Nieuws archief