Print This Page

Actueel

Wichter bekroond tot Landelijk Erkend Streekproduct

26-8-2008

De Wichter uit de Friese Wouden is zaterdag tijdens de Wichterdei door Streekproducten Nederland (SPN) beloond met het predikaat ‘Landelijk Erkend Streekproduct’. Uit handen van Jannewietske de Vries, gedeputeerde van de Provincie Fryslân, heeft Auke Kleefsta van Stichting Fruit Yn Fryslân het certificaat in ontvangst genomen. De Wichters vallen onder het streekmerk Wâldpyk.

Foto's Wichterdei 

Fruit Yn Fryslân is de inzamelaar van deze traditionele pruimensoort uit de Friese Wouden en alleen Wichters afkomstig van deze stichting zijn door SPN officieel erkend als streekproduct. Ook Flip Kiemel van wijnmakerij de Flearstins en Duco Snouck Hurgronje van Waddendelicatessen, respectievelijk de producent en handelaar van de zaterdag gelanceerde Wichterwyn, hebben een dergelijk certificaat gekregen. Jikkestyn den Hartogh-Hoogsteen van Iisbuorkerij ‘Fan ’t Famke’ mocht eveneens het certificaat in ontvangst nemen voor haar Wichterijs. Al deze producten vallen ook onder het streekmerk ‘Wâldpyk’.

Tijdens de Wichterdei, waar circa 500 bezoekers op af zijn gekomen, is ook een veiling gehouden van bijzonder zomerfruit en natuurproducten. De totale opbrengst van de veiling is 450 euro. Alles wat boven de minimum prijs is geveild gaat naar Fruit Yn Fryslân die dit gebruikt voor haar activiteiten om oude fruitrassen onder de aandacht te brengen en deze rassen weer aan te planten. Onder de hamer van veilingmeester Siebren van der Zwaag zijn diverse bijzondere soorten peren, appels en pruimen verkocht. Het publiek bood onder andere op Wichters, Zijden Hemdjes appels, Victoria pruimen en Clapp’s Favourite peren. Daarnaast zijn er ook Wichterbomen en pakketten met verschillende streekproducten geveild.

 

De sportieve kant van de Wichterdei heeft drie wereldkampioenen ‘Wichterpitten spuien’ verdeeld over drie categorieën opgeleverd. Bij dit WK moesten deelnemers een Wichter opeten en de pit zover mogelijk weg spugen. In de categorie kinderen tot en met 12 jaar heeft de 10-jarige Lotte Kaatee uit Garyp de titel in de wacht gesleept. Zij spuugde een Wichterpit over een onverslaanbare afstand van 8,10 meter. Wereldkampioen bij de vrouwen is Marjan van der Veen uit Wergea met een respectabele afstand van 9,69 meter. In de categorie mannen heeft de heer P.Y. Ooms (64 jaar) uit Edam (Noord-Holland) gewonnen met een afstand van 12,02 meter. De aanwezige familieleden van de kersverse wereldkampioen besloten deze sport ook aan andere zijde van de Afsluitdijk te introduceren, zodat de eerste export van de Wichter in het verschiet ligt.

 

Ook circa 40 bezitters van Wichters hebben een bezoek gebracht aan met name de fruitshow van de Wichterdei. Deskundigen van deze tentoonstelling hebben de meegenomen Wichters en Wichtertakken gedetimineerd op echtheid en ras. Op deze manier willen zij in kaart brengen waar de Wichter nu precies groeit in de Friese Wouden en het Groningse Westerkwartier en tevens nieuwe bronnen voor de leverantie van Wichters aanboren.

 

De culinaire creaties gemaakt van Wichters, zoals Petit Four (een bonbon van Wichtermarmelade met witte chocolade en gebakken amandelen), soep, cakejes, ijs en chutney zijn ook een goede trekker geweest. Via een proeverij hebben professionele koks van de Werkgroep Gastronomie vele mensen laten proeven van deze gerechten. De werkgroep bestaat uit de Herberg van Smallingerland en de culinaire afdelingen van de CHN, Friesland College en het AOC.

 

De Wichterdei is georganiseerd door Fruit Yn Fryslân, It Griene Nêst en Stichting Wrâldfrucht in het kader van het project ‘Wâldpyk en Wâldproducten’.

 

Foto's Wichterdei


Vorige: Home
Volgende: Nieuws archief