Print This Page

Actueel

Nieuw boek: WALNOOT+ een boom voor iedereen

4-12-2015

Geboren en getogen Wâldpyk Anne Oosterbaan, thans woonachtig in  de Achterhoek, heeft een bijzonder lezenswaardig boek over de Walnoot geschreven. Het boek bevat enorm veel informatie over de boom, de vrucht, het planten, het telen,  het oogsten, het  verwerken en de toepassingen van de noten en het hout en nog veel meer interessante zaken over de Walnoot. Het boek is bedoeld voor mensen die zich willen verdiepen in deze boom, omdat zij Walnoten hebben aangeplant of overwegen om dit te doen.

In het boek worden berekeningen gemaakt over de kosten en opbrengsten van een notenbeplanting. Het blijkt de moeite waard om Walnoten aan te planten, al moet uiteraard wel rekening worden gehouden met een lange aanlooptijd voordat  het saldo boven reguliere graslandproductie uitstijgt.

Om sneller rendement te krijgen worden daarom een aantal voorbeelden van  het sinds de midden jaren ’90 gepropageerde boslandbouwprincipe beschreven. Walnotenbeplantingen kunnen goed worden gecombineerd met dieren (bijv. schapen, koeien, kippen), maar ook  combinaties met andere plantensoorten zijn mogelijk. Zo wordt ondermeer de 1,5 hectare plantage van Coöperatie Wrâldfrucht leden Huub en Eva Schepers uit de Noordoost Polder beschreven waar een combinatie van Walnoten en Hazelaars, gemengd met Duindoorn werd aangeplant. Tot vorig jaar kon er in deze plantage weliswaar in afnemende mate Duindoorn worden geoogst, terwijl de Notenbomen steeds meer in productie kwamen.

Er zijn meer dan 70 verschillende Walnootrassen beschikbaar. Voor een goede notenproductie is het in ons klimaat nodig dat ze laat bloeien om niet te bevriezen door late voorjaarsvorst, en dat ze weinig gevoelig zijn voor ziekten. Het boek nodigt uit tot aanplanten en helpt bij het maken van de juiste keuzes.

Een aanrader dus!

Bent u geïnteresseerd in het boek van Anne Oosterbaan?
Het boek kost 20 euro (excl.  4 euro verzendkosten) en is te bestellen via a.oosterbaan@planet.nl

 

Cover van het boek Walnoot +


Vorige: Home
Volgende: Nieuws archief