Print This Page

Actueel

Alles over varkensvlees bij Restaurant Het Ambacht op 9 februari

22-1-2016

Op de Horecava is 11 januari jl. bekend gemaakt dat vlees de favoriete hoofdgerechtkeuze in restaurants is. Ook – ondanks de opkomst van de flexitarier -  eten Nederlanders thuis veel vlees. Varkensvlees, met 21 kg/jaar per hoofd van de bevolking, is daarbij het populairst. De vraag “Hoe smaakt varkensvlees?!” lijkt daarom overbodig. Het tegendeel is echter waar. We zien varkens niet meer, we weten niet wat ze eten, we weten niet waar en hoe ze geslacht worden en we weten niet meer hoe het varkensvlees te bereiden.
Dus, hoe smaakt varkensvlees?


Varkenvlees - Heel de Alleseter
Op 9 februari 2016 vertellen varkenshouder Jaap Frerichs (Echtenerbrug) en Chef-Kok van Restaurant Het Ambacht Henk Markus (Heerenveen) over de invloed van een goed leven (ruimte, voer en behandeling) van het varken op de smaak en consistentie van het varkensvlees. Verrassend genoeg ontdekken we ook de relatie tussen het landschap, het goede leven en de smaak. Als extra schakel in dit proces ontmoet je de slachter. Je ziet wat de tijd voor, tijdens en na de slacht voor het welzijn van het varken en de smaak van het vlees betekent.
Natuurlijk ontdek je in de keuken van Het Ambacht zelf wat goede ingrediënten betekenen voor de bereiding en de smaak van de maaltijd!

Praktijkdagen: Leren door te ervaren, doen en het open gesprek
Praktijkdagen  - georganiseerd in verschillende landschappen van Nederland - kenmerken zich door de onlosmakelijke verbondenheid tussen de oorsprong landschap, natuur, landbouw en gastronomie. Er is altijd een relatie tussen landschap, seizoen, voedsel en bereiding. Dit zijn verrassend onverwachte relaties!

Tijdens Praktijkdagen ontmoeten vakmensen werkzaam in de totale keten Van grond tot mond en Van mest naar damast elkaar. Het ontdekken van de meerwaarde van samenwerking voor landschap, natuur, landbouw en (voedsel)cultuur staat centraal. Tijdens Praktijkdagen krijgt het ontdekken door zelf te doen en ervaren ook altijd een plek.

Aanvullende informatie over de Praktijkdag Heel de Alleseter: http://praktijkdagen.info/praktijkdag/heel-de-alleseter-varken/


Henk Markus (links) en zijn team van Restaurant Het Ambacht


Vorige: Home
Volgende: Nieuws archief