Print This Page

Actueel

Burgumer Gagelbier krijgt officiële erkenning als Wâldproduct

31-3-2016

‘Geen Hop maar Gagel: de oplossing voor het Hoptekort’

Het Gagelbier van Brouwerij De Hoge Stins in Burgum ligt nog niet eens in de schappen of brouwer Sytze Hoogstins krijgt voor zijn brouwsel al het Wâldpyk-streekkeurmerk uitgereikt op 7 april. Dit gebeurt tijdens de officiële lancering van het Gagelbier in Tuincafé De Kruidhof in Buitenpost. In plaats van het schaarse Hop gebruikt Sytze Gagel van teler Ida Haarsma uit Sumar en De Kruidhof en hierdoor is er sprake van een echt ‘Wâldengebonden’ streekbier. Burgemeester Gerbrandy van Achtkarspelen reikt het keurmerk Wâldpyk uit. Kâld Kletske Galjes gaat het bier heten en het is na 7 april te koop bij onder andere de Mitra in Burgum, Op ‘e Stâl in Buitenpost en wordt geserveerd in De Pleats in Burgum en Het Tuincafé van De Kruidhof.

Het Gagelbier wordt door de 58-jarige Sytze Hoogstins uit Burgum in Admiraals Bierbrouwerij in Aldtsjerk gebrouwen. De brouwerij is gelegen in het pand van de voormalige wijnmakerij van wijlen vinoloog Flip Kiemel. Flip maakte hier vele vruchtenwijnen van divers fruit als duindoorn en bramen uit De Wâlden. Uitgerekend op deze plek wordt de traditie voortgezet alleen dan in de vorm van streekeigen bier. Samen met Streekkeurmerk Wâldpyk en Botanische Tuin De Kruidhof kwam Sytze op het idee om dit Gagelbier te maken. Na positieve geluiden vanuit de vraagkant van Kees Jan Kempenaar van de Mitra in Burgum, Johannes van der Wal van wijnhandel CRU68 en Geesje Duursma van Restaurant De Pleats, is Sytze de uitdaging aan gegaan.

Het eerste proefbrouwsel was meteen een schot in de roos en leverde zelfs een kampioenschap op bij biervereniging De Koperen Tsjettel. Het resultaat van de eerste commerciële brouwsels presenteert Sytze op donderdag 7 april om 19.30 uur bij Tuincafé De Kruidhof in Buitenpost. Karin en Daan Nagelkerke van het Tuincafé begeleiden de officiële presentatie van dit bijzondere streekbier met hun culinaire kunsten. “Gagelbier is niet alleen een heel bijzonder speciaalbier, het is ook een mooie oplossing voor de huidige Hoptekorten. Twee vliegen in één klap”, aldus Sytze Hoogstins.

Meer dan dertig jaar geleden is Sytze Hoogstins begonnen als hobbywijnmaker, maar hij wilde uiteindelijk wel eens wat anders. Bier brouwen leek hem wel wat en na een zelfstudie gebruikmakend van boeken over bier en internet, sloot hij zich in 2012 aan bij De Koperen Tsjettel, een Friese vereniging van amateurbrouwers. Hij maakte zijn eerste brouwsel en dat viel in goede aarde bij hemzelf en collega-brouwers. Het smaakte naar meer. “Inmiddels maak ik nu zes verschillende biersoorten die ik de naam Kâld Kletske heb gegeven. Die naam gebruikte mijn schoonzoon als hij zin had in een lekker koud biertje”.

Gagel
De Gagel (Fries: Galjes) is een struikje dat vanouds volop in De Friese Wouden was te vinden. In natte natuurterreinen en rondom pingo’s en vennen treft men hem hier en daar nog aan. Gagel wordt in Nederland op kleine schaal voor de bloemisterij geteeld. Vroeger was Gagel een onderdeel van Gruit, dat als voorloper van Hop voor de bereiding van bier werd gebruikt. “Mooi om te zien dat dit gewas met zo’n rijke historie steeds meer wordt gebruikt in typische Wâldproducten. Zo maakt It Fryske Hiem in Allardsoog jam en saus van Blauwe bessen met Gagel en ook hebben ze een heerlijke Gagelkaas”, vertelt Jan de Boer.


Vorige: Home
Volgende: Nieuws archief