Print This Page

Actueel

Kant-en-klaar maaltijden Greydanus Earlik Ite erkend als echte Friese maaltijden

28-9-2016

Afgelopen zaterdag heeft op het Flaeijelfeest in Nieuwehorne de primeur plaatsgevonden van de demonstratie van oude ambachten rond historische Friese peulvruchtenrassen zoals Wâldbeantsje, Reade Krobbe, Kollumer Zoet Erwt en Dik Trom-erwt. Daar presenteerde Greydanus Earlik Ite uit Heerenveen deze peulvruchten ook in een modern jasje: verse kant-en-klaar maaltijden voor de supermarkt. Tot grote verrassing kregen ze het keurmerk Erkend Streekproduct uitgereikt door ‘Lytse Teake’. Het keurmerk garandeert dat minimaal 75% van de ingrediënten van deze maaltijden uit Fryslân komt, dat de maaltijden ook in Fryslân zijn geproduceerd en dat ze op duurzame wijze zijn voortgebracht. Deze eisen worden onafhankelijk gecontroleerd.

Met namen als Fryske Folklore, Slinger om‘e Snút en Flaeijel-Miel, wil Greydanus Earlik Ite B.V. met een 5-tal kant-en-klare maaltijden de Friese gemaksmarkt bedienen. De namen geven een gevoel mee van een gerecht van vroeger. Maar Greydanus Earlik Ite gaat veel verder dan dat. Ze willen zich duidelijk onderscheiden van de massa’s anonieme fabrieksmaaltijden die in de diepvriesschappen liggen. Zo bieden ze verse maaltijden aan en geen diepvriesproducten. “Gemaakt door chef-kok Jeroen Drenth, zodat de smaak het beste tot zijn recht komt”, vertelt Tjalke Stoelwinder van Greydanus Earlik Ite.
 
Daarnaast gebruiken ze zoveel mogelijk ingrediënten uit Fryslân om een echt Fries streekgerecht te kunnen bieden. “Een gerecht van vroeger, een gerecht van dichtbij huis, gemaakt door een rasecht Fries bedrijf, dat vertrouwen willen we de klant geven. Dat betekent dat we ingrediënten in de maaltijden verwerken die ook alleen in Fryslân te krijgen zijn, zoals de oude Friese peulvruchten die we op het Flaeijelfeest hebben gepresenteerd, maar ook de andere ingrediënten halen we uit Fryslân  en ook zoveel mogelijk typische Friese producten. Bijvoorbeeld de Wâldgieltsjes halen we bij teler Jaap Wilman uit Kollumerzwaag, de Hummelhûzer Rode (aardappel) en groenten van ’t Hummelhûs uit Oudehorne, Koudumer beantsjes van Kwekerij Trimpe uit Koudum en het speklapje, hamblokjes en spek van het Fries Veenweidevlees van de boerderij van Steven en Klaziena van der Zee uit Rohel”.
 
De rasechte Friese gerechten zijn nu ook bekroond met het landelijk predicaat Erkend Streekproduct. De inspecteur had Greydanus Earlik Ite al doorgelicht en had van alle ingrediënten de herkomst onderzocht. Stoelwinder: “Hij was zeer kritisch. Tot onze verrassing kregen we het certificaat afgelopen zaterdag uitgereikt door ‘Lytse Teake’. We zijn zeer blij dat we nu officieel en landelijk erkend zijn als Fries streekproduct”. De kant-en-klaar maaltijden van Greydanus Earlik Ite zijn nu verkrijgbaar in diverse supermarkten in Fryslân.
 
Greydanus Earlik Ite B.V.
Het bedrijf Greydanus Earlik Ite B.V. is ontstaan door de samenwerking van aardappelgroothandel Greydanus en Earlik Ite Fryslân. Naast aardappelen doet Greydanus al sinds een aantal jaren de handel in oude streekrassen. Earlik Ite Fryslân van chef-kok Jeroen Drenth maakt verse maaltijden voor onder andere de zorg.  Voor de kant-en-klare maaltijden hebben ze een productie-unit ingericht bij Greydanus in Heerenveen.

www.earlikite.nl

 


Lytse Teake reikt certificaat Erkend Streekproduct uit aan Tjalke Stoelwinder (links) en Jeroen Drenth (rechts).

 


Reade Krobben, Kollumer Zoete Erwten Wâldbeantsjes

 


Vorige: Home
Volgende: Nieuws archief