Print This Page

Actueel

Oogstdag en najaarsmarkt op De Kruidhof

6-10-2016

Op zaterdag 8 oktober 2016 sluit Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost traditioneel haar seizoen af met een Oogstdag. Op deze feestelijke laatste openingsdag deelt De Kruidhof haar oogst met het publiek. Een markt met streekproducten, proeverijen van wijn, bier en huisgemaakte kruidenlikeuren, een fruitshow en fruitdeterminatie en rondleidingen langs fruit en kruiden. Kinderen kunnen pompoen snijden en meedoen aan een wedstrijd wie de mooiste pompoen snijdt en bezoekers kunnen een herfstboeket schikken met tuinmateriaal uit de tuinen.

Najaarsmarkt
In de Kloostertuin en in de kas is een najaarsmarkt met onder andere verschillende jams, natuurlijke verzorgingsproducten, diverse geitenkazen, biologische dressings, kruidenthee, jams, zepen. Daarnaast worden er verschillende pompoen- en fruitsoorten verkocht. Verder is er informatie over de bijen en verkoop van verschillende honingproducten.

In de kas is een overdekte markt met proeverijen van huisgemaakte kruidenlikeuren, jam en koekjes van eigen tarwe en demonstreren ze de oogst van de eigen oude cultuurgewassen. Ook hier een breed aanbod van standhouders waaronder een lokale bierbrouwer en de Noordelijkste wijngaard van Friesland.

Presentatie van de oogst
Ook dit jaar presenteert De Kruidhof zo’n 80 soorten appels en peren van voornamelijk oude rassen uit eigen Fruithof. Pomologen van Fruit yn Fryslân kunnen u op deze dag van alles vertellen over fruit en uw eigen appel- of perenboom determineren, als u een aantal vruchten en wat blad aan een takje meeneemt. Ook over ziektes en de verzorging van fruitbomen kunt u informatie krijgen. In de kas tonen ze de oogst van de eigen oude cultuurgewassen en kunt u proeven van huisgemaakte kruidenlikeuren en kruidenbitter.

Uw eigen sap laten persen
Frytsjam uit Twijzel is er met een grote sappers. Bezoekers kunnen tegen een vergoeding van € 1,30 voor de fles sap laten persen van zelf meegebrachte appels. De appels kunnen voor 11.00 uur worden ingeleverd en na 15.00 uur kan het sap worden opgehaald.

Activiteiten voor jong en oud
Tussen 10.30 en 16.00 uur kunnen kinderen in de kas een mooie lampion snijden uit een pompoen. De kosten zijn € 4,00 per kind. In de kas kunt u een boeket schikken met bloemen en ander herfstmateriaal uit de tuinen. Daarnaast kunt u op verschillende tijdstippen voor € 2,50 p.p. deelnemen aan een rondleiding en proeverij van huisgemaakte kruidenlikeuren en kruidenbitter. Na afloop krijgt u een receptenboekje mee naar huis.

Verkooptuin
In de verkooptuin vindt u naast het uitgebreide assortiment planten, fruitbomen- en kruidencollectie speciale aanbiedingen van vaste planten.

De Kruidhof is tijdens deze Oogstdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs is € 2,50. Kinderen tot 11 jaar € 1,00.

 


Vorige: Home
Volgende: Nieuws archief