Print This Page

Actueel

Wâldpykverhalen het thema voor Brommels! 2017 en 2018

4-1-2017

Afgelopen zomer vierden zo'n 3.500 bezoekers het 5 jarig bestaan van Brommels!. Het werd een gezellig zomers weekend in het landschap, met een geslaagd openlucht optreden van Wâldpykambassadeurs Tet Rozendal en Marcel Smit & de Hiele Hannel als feestelijke afsluiting!

Nog 8 maanden te gaan tot de volgende Brommels!. En nu al is de Commissie Brommels! met druk met de voorbereidingen bezig. Dit jaar wordt het Wâldpyk Brommels!festijn voor het eerst gevierd in kader van een thema. Wâldpykverhalen, dat is het thema van Brommels! in zowel 2017 als 2018.

Het coulissenlandschap van de Noardlike Fryske Wâlden is aangelegd door de bewoners van de Wâlden zelf: de Wâldpiken. Een nogal typisch volkje. Bekend als “oars as oars”, vrijgevochten, recht voor zijn raap en ruig. Nog altijd liever kleine baas dan grote knecht.

Door de eeuwen heen zijn er duizenden verhalen uit De Wâlden overgeleverd. Veelal sterke en sappige! Verhalen over spoken, de duivel, tovenaars, wonderdokters en andere zonderlinge Wâldpiken. Dam Jaarsma uit Eastermar verzamelde ze en schreef er maar liefst 17.000 van op.

Bepaalde Wâldpiken spelen in meerdere verhalen een hoofdrol. Enkele van deze historische figuren krijgen komend jaar een bijzondere plek in het programma van Brommels!. Letterlijk!

Wij kijken uit naar een inspirerende samenwerking met Stichting Dam Jaarsma.

Download de Brommelskaart 2017

 


Vorige: Home
Volgende: Nieuws archief