Print This Page

Actueel

Gezocht: 10.000 kilo appels

25-4-2017

Fryske Frucht trapt haar appelseizoen op zondag 7 mei af met Bloesem in De Friese Wouden. Een informatieve en gezellige bijeenkomst voor donateurs, vrijwilligers en voor iedereen die alles wil weten over Fryske Frucht en mee wil doen aan dit fruitinitiatief. Bloesem in De Friese Wouden vindt plaats in Het Spijshuys in Boornbergum. 

Projectleider Jitske de Jong vertelt over dit fruit initiatief, blikt terug en kijkt vooruit naar het nieuwe appelseizoen en de geplande activiteiten. Betty Schotanus vertelt het inspirerende en sappige verhaal van Brommels, het jaarlijkse bramenfestijn in de Friese Wouden.

10.000 kilo Appels
Om aan de toenemende vraag naar Fryske Frucht appelsap te kunnen blijven voldoen, wil Fryske Frucht in 2017 minimaal 10.000 kilo appels verzamelen. Het gaat om appels van bestaande bomen in de Friese Wouden die anders niet worden gebruikt. Deze appels kunnen op diverse punten worden ingeleverd of worden door Fryske Frucht opgehaald. Door deze appels tijdig te verzamelen krijgt dit fruit een heerlijke bestemming als vers geperst Fryske Frucht appelsap: een heerlijk streekproduct uit de Friese Wouden met het Wâldpyk keurmerk.

Nu ook peren
Fryske Frucht wil haar assortiment graag uitbreiden met nieuwe sappen: daarom kunnen er vanaf dit seizoen ook peren worden ingeleverd. Voor de peren geldt hetzelfde als voor de appels: het gaat om peren van bestaande fruitbomen in de Friese Wouden die anders niet worden gebruikt. Fryske Frucht komt dan ook graag in contact met bewoners in de Friese Wouden die fruitbomen hebben.

Stichting Fryske Frucht
Fruitbomen horen van oudsher bij het Friese Landschap. Stichting Fryske Frucht wil dit Friese Erfgoed behouden en uitbreiden door 3000 nieuwe fruitbomen van oude Friese fruitrassen te planten. Te beginnen in de Friese Wouden: ‘Land van natuurlijk ritme’. Stichting Fryske Frucht plant de bomen zelf maar nodigt vooral ook geïnteresseerden uit om bomen te planten. Fryske Frucht stimuleert het gebruik van het fruit en produceert en distribueert Fryske Frucht appelsap. Daarnaast is er jaarlijks een bloesem-, pluk- en oogstfeest met als doel dat anderen dit voorbeeld gaan volgen: wat voor Frankrijk de druif is, moet voor de Fryske Wâlden de Appel worden.

 


Fryske Frucht Plukfeest 2015.


Vorige: Home
Volgende: Nieuws archief