Print This Page

Actueel

Nieuw kleinfruit ‘Blauwe honingbes uit De Wâlden’ al in mei geoogst

18-5-2017

Zo’n 4 jaar geleden is Tjitte Groothof in Boelensloane begonnen met het telen van de Blauwe honingbes. In het Fries heet de vrucht ‘Blauwe kamperfoeljebei’. Groothof gebruikt cultuurvariëteiten van deze vrucht. Deze zijn door veredelaars in Azië, Europa en Amerika geselecteerd om nagenoeg de beste vruchten op te leveren. Groothof heeft meer dan 15 gecultiveerde rassen in zijn plantage. De Blauwe honingbes zet al vrucht in mei. Groothof brengt hem als nieuw kleinfruit op de markt.

Nachtvorst? Geen probleem voor de Blauwe honingbes
Als donderslag bij helder hemel was er in mei nog nachtvorst geweest. Een killer voor bijna alle gewassen. Althans voor de bloesems dan, want de meeste planten zelf gaan niet dood. Geen bloesems betekent geen vruchten. Een strop voor menig fruitteler. Niet voor honingbesteler Tjitte Groothof in Boelensloane, want zijn Blauwe honingbes kan tegen een stootje. Sterker nog, deze groeit en bloeit gewoon vrolijk door bij nachtvorst. En zet ook nog eens vrucht alsof er niets aan de hand is. Een bijzondere vrucht.

Waarom kan de honingbes zo goed tegen nachtvorst ? “Het is één van de vroegstrijpende planten die er bestaan. Deze Kamperfoelieachtige gedijt in de koudere klimaten. Begin april bloeit dit gewas en eind mei draagt de honingbesstruik al vruchten. Dus om te overleven heeft de honingbes zich optimaal weten te beschermen tegen temperaturen ver onder nul. Ze noemen ze hem ook wel Siberische blauwe bes. Dat zegt al genoeg”, vertelt Jan de Boer van Stichting Wrâldfucht.

Honingbessen voor consumptie
De vorm van honingbessen wijkt af van wat we doorgaans kennen van bessen. De meeste bessen hebben ronde vormen. Veel rassen van de honingbes zijn juist langwerpig met een grillige vorm. Qua kleur lijkt de vrucht erg veel op de Blauwe bes.

De gecultiveerde rassen kun je zo eten. Alhoewel, qua kwaliteit en smaak kan het volgens sommige deskundigen nog wel beter. Waar iedereen het wel over eens is, is dat de honingbes perfect is voor verwerking in producten zoals gebak, ijs, yoghurt, compote, sappen en dranken.

En dit kleinfruit is ook nog eens supergezond met veel vitaminen, mineralen en flavonoïden. Een andere enorm pluspunt is dat de verse bes tot wel twee weken bewaard kan worden.

Jan de Boer: “Wij zien in de honingbes daarom een goede toekomst. Stichting Wrâldfrucht ziet goede kansen voor de bessen van Groothof. Een prima mogelijkheid zou zijn om de honingbes te verwerken in gerechten van de bij streekkeurmerk Wâldpyk aangesloten restaurants. Op hun beurt kunnen zij met dit nieuwe streekproduct zich weer goed onderscheiden als streekrestaurant”.

 


Blauwe honingbes (Foto: Jan de Boer)


Vorige: Home
Volgende: Nieuws archief