Print This Page

Actueel

4-daagse Masterclass ‘Natuurlijk kaas maken’

21-6-2017

It Fryske Hiem uit Bakkeveen, Kobunder uit Lippenhuizen en Kaaslust uit Veenhuizen organiseren op 25, 26, 27 en 28 september 2017 de 4-daagse Masterclass ‘Natuurlijk kaas maken’. Van de Canadees David Asher - wereldwijd bekend om zijn natuurlijke kazen - leer je in 4 dagen hoe je melk in kaas verandert met alleen natuurlijk stremsel en de van nature in rauwe melk voorkomende bacteriën. De Masterclass vindt plaats bij It Fryske Hiem.

David Asher
‘Kaasgoeroe’ David Asher is biologisch boer, ambachtelijk kaasmaker, leraar en auteur van het boek ‘The Art of Natural Cheesemaking’. Hij woont op de Canadese Golf Eilanden. Als ‘guerrillakaasmaker’ breekt David met de gangbare manier van kaas maken. Hij verkent traditionele, niet-industriële manieren van kaas maken. Zijn masterclasses zijn gewild over de hele wereld.

Masterclass ‘Natuurlijk kaas maken’
Raak geïnspireerd om op een traditionele ambachtelijke manier kaas te maken. Zuursel ontwikkeling, stremming en affinage, deze Masterclass behandelt alle aspecten en stijlen van de rauwmelkse natuurlijke kaasmakerij.

Dag 1
Op de eerste dag leer je om te zorgen voor de zuursels van de kaas. Je begint met een sessie van zuivel fermentatie zoals Kefir, Crème Fraîche, boter, yoghurt, Clabber (spontaan verzuurde melk) en kwark.

Dag 2
Op de tweede dag gebruik je de zuursels om verse lactisch gestremde kaas te maken zoals roomkaas & Chèvre, en Geotrichum-candidum gerijpte kazen zoals Crottin, Valencay en Saint Marcellin.

Dag 3
Op de derde dag begin je met het maken van gestremde wrongel waarvan vele verschillende stijlen kaas gemaakt kunnen worden. 's Middags is de wrongel zodanig verzuurd dat je er Mozzarella, de Burratta en de andere gekende kazen van kunt maken.

Dag 4
Op de vierde dag maak je een alpine kaas en een blauwe kaas, en verken je de verschillende korstculturen met inbegrip van de witte schimmel van Camembert en de oranje korst van Limburger. En met de overgebleven wei bereid je een partij van traditioneel gefermenteerde Ricotta.

Prijs
€ 400,- p.p. (minimale deelname 15, maximale deelname 20 cursisten) voor 4 dagen Masterclass incl. lunch, koffie / thee.

Aanmelden via: klaartjevanwijk@hotmail.com of 06-83338294.
(Vanwege beperkte groepsgrootte gaan ze uit van het motto: Opgeven is betalen. Bij overtekening, zullen ze een reservelijst opstellen, waarbij moment van aanmelden bepalend is.)

Meer informatie op: www.theblacksheepschool.com of Of download de uitgebreide beschrijving van de 4-daagse Masterclass ‘Natuurlijk kaas maken’

Let op: de Masterclass wordt in het Engels gegeven.

 

Kazen David Asher.

Kazen David Asher.

Kaasexpert David Asher.


Vorige: Home
Volgende: Nieuws archief