Print This Page

Actueel

Walnotenhout

9-10-2017

Door: Anne Oosterbaan.

Als je een walnotenboom plant, denk je uiteraard nog niet aan het hout dat hij op den duur kan leveren. Dat is ook minstens een mensenleven mee gemoeid (boompje groot, plantertje dood). Maar walnotenhout is wel heel bijzonder hout.

Het kernhout is bruin van kleur en kan variëren van roodbruin tot zwartbruin. Vroeger werden er o.a. geweerkolven van gemaakt. In de eerste wereldoorlog schijnen er veel walnotenbomen aan te zijn gesneuveld. Tegenwoordig wordt het verwerkt als zaaghout of als fineerhout,  het meest toegepast in meubels en parket. Maar er kunnen ook mooi gedraaide stukken van worden gemaakt (zie foto schalen), of lijsten, knoppen, grepen en muziekinstrumenten.

Het grootse deel van het mooie hout zit in de stam. Deze is bij vrijstaand opgegroeide walnoten meestal maar kort. Vaak gaat het slechts om enkele meters stam en dan vertakt de boom. Maar ook in de zware takken kan nog waardevol hout zitten. Bij bomen van 50-100 jaar oud gaat het vaak wel om 1-2 m3 waardevol hout. Zulk hout bracht de laatste jaren op de jaarlijkse houtveiling in Schaarsbergen 250- 500 euro per m3 op.  Bij een grotere beplanting kan dit een behoorlijk bedrag per hectare opleveren! Het hout van het bovenste deel van het wortelgestel kan soms bijzonder “gewolkt” hout opleveren, het zogenaamde wortelnoten.

Meer weten over de walnoot? Het boek WALNOOT+ (€ 20 euro , excl.  4 euro verzendkosten) is te bestellen via a.oosterbaan@planet.nl

 

Hout van de walnootboom

 

 


Vorige: Home
Volgende: Nieuws archief