Print This Page

Actueel

Louis Lyklema smikkelt van Wichterflappen tijdens De Wâlden Culinair

10-10-2008

LEEUWARDEN - Oud-burgemeester Louis Lyklema heeft afgelopen vrijdag tijdens De Wâlden Culinair, gehouden in  het Friesland College, de rol van fijnproever op zich genomen. Samen met Freddy Bult, patron van de Herberg van Smallingerland, en Robbert Kiffers, vakdocent Gastronomie aan het Friesland College, vormden zij de jury van de Wâldpyk receptenwedstrijden tijdens dit evenement. De Wichterflappen en de Wâldgieltsjetaart vonden zij de beste in hun categorie. Zo’n 250 bezoekers zijn op het culinaire spektakel afgekomen, waar restaurants aangesloten bij Fryslân Culinair verschillende gerechten met ingrediënten uit De Wâlden lieten proeven aan het publiek.

Foto's De Wâlden Culinair

Croquets gemaakt van Bleu de Wolvega (een delicatesse-kaas uit Wolvega), Friese Wâldbacon en Wâldham en frieten gemaakt van Giele Wâldbeantsjes zijn een paar van de vele gerechten die het publiek heeft geproefd tijdens De Wâlden Culinair. Velen kwamen dan ook watertandend binnenwandelen. Het gehele concept van deze culinaire proeverij is dat niet alleen het restaurant zich heeft getoond, maar ook de leveranciers van de bijzondere ingrediënten. Zo zijn de croquets gemaakt door restaurant ’t Jagertje uit Langweer in samenwerking met Riperkrite Tsiis uit Tijnje. De Wâldbacon en de Wâldham zijn bereid door De Vijf Sinnen uit Weidum op basis van de producten van Natuurslagerij Roosendaal uit Drachtstercompagnie. De Wâldbeantsjes voor de frieten zijn afkomstig van verschillende Wâldpyktelers uit de Friese Wouden en zijn tot frieten verwerkt door de Herberg van Smallingerland uit Rottevalle. In totaal maakten tien koppels van Fryslân Culinair restaurants en leveranciers creaties van echte, bijzondere Wâldingrediënten. “Op die manier brengen we naast het culinaire ook het regionale aspect goed naar voren. De connectie met de streek is voor het publiek duidelijk. Zo weten mensen waar het product vandaan komt en wat De Wâlden te bieden heeft. En dat is niet weinig”, aldus Jan de Boer van het streekmerk Wâldpyk.

Jikkestyn den Hartogh uit Augustinusga en Clara Minnema uit Sint Nicolaasga hebben met respectievelijk de Wichterflappen en de Wâldgieltsjetaart de Wichter en Wâldgieltsje receptenwedstrijd gewonnen. De jury roemde vooral de smaak, presentatie en de verkoopbaarheid van deze recepten. Alle genomineerde recepten zijn voor deze wedstrijd bereid door Wim Spa van de Smaeck van Spa uit Makkinga en Gilbert van der Heide van Frouckje State uit Ryptsjerk. Ook de meeste genomineerden en leerling-koks van het Friesland College hebben hieraan meegeholpen. De bezoekers van het evenement konden ook zelf de wedstrijdgerechten beoordelen door te proeven van al dit lekkers.

Palingrokers Doede en Rinze Postma hebben buiten op het plein van het Friesland College verse paling uit het Burgumer Mar op ambachtelijke manier gerookt in een ton. Bij verlaten van het festijn hebben vele mensen, met de buik al vol, nog genoten van dit lekkernij.

De Wâlden Culinair is georganiseerd door het Friesland College, Fryslân Culinair, AOC Friesland en Stichting Wrâldfrucht in het kader van het project ‘Wâldpyk en Wâldproducten’. Dit project heeft tot doel het ontwikkelen van het streekmerk Wâldpyk voor de Friese Wouden en het bevorderen van de commerciële productie en de consumptie van een aantal typische streekproducten uit de Friese Wouden, zoals het Wâldgieltsje, de Wichter en het Wâldbeantsje.

Foto's De Wâlden Culinair


Vorige: Home
Volgende: Nieuws archief