Hij leidt de weg, geeft aan wanneer een bijzondere plek op de route is te vinden en vertelt de wandelaars en fietsers over de rustpunten en geeft de geheimen prijs van de bijzondere locaties. Met de gratis IZI Travel app hebben wandelaars en fietsers van de Foodwalk Buitenpost Kollum (8km) en Rûntsje troch De Wâlden (49km) voortaan een digitale gids als persoonlijke begeleider.

Alles wat een echte gids ook zou doen, alleen dan gegoten in een app op je telefoon. Met het project ‘Smakelijk dagje in De Wâlden’ heeft Stichting Wrâldfrucht deze wandel- en fietsroute volledig weten te digitaliseren, zodat folders en routebeschrijvingen verleden tijd zijn en de belevingswaarde en toegankelijkheid van de routes enorm zijn vergroot.

Project in het kort

Van routefolder naar app

De afgelopen jaren liepen ‘foodwalkers’ de kruidenwandeling via een folder met bewegwijzering. Niet de eenvoudigste manier om vandaag de dag te navigeren en niet wetende waar alle bijzondere planten precies te vinden zijn, weet Hennie Pilat-Duhoux, één van de organisatoren van de Foodwalk Buitenpost Kollum.

“De route lopen, daar kwamen mensen uiteindelijk wel uit, maar om ook die bijzondere kruiden in de flyer te vinden vonden mensen een lastige klus. En een echte gids gebruiken, dat werd weer te prijzig. Nu kunnen mensen de route via een navigatiesysteem precies volgen en onderweg vertellen wij hen over de kruiden en locaties. Hiervoor hebben we een aantal scripts ingesproken. De app brengt alle punten zo nauwkeurig mogelijk in kaart met een foto erbij. Als het kruid bloeit moet de plant gemakkelijk te vinden zijn. De route kun je zo veel beter beleven”, vertelt Hennie.

Voor het Rûntsje troch De Wâlden geldt hetzelfde, echter is de fietsroute aangevuld met historische locaties op de route in plaats van. planten- en kruidenplekjes. Sterker nog, het Rûntsje maakte vóór de app geen gebruik van interessante punten op de route. Het was een ‘gewone’ fietsroute door het prachtige landschap van De Wâlden waarbij je kon stoppen bij de bedrijven om uit te rusten of voor een heerlijke versnapering. “Nu is het een verhalenfietsroute geworden en is hierdoor nu onderscheidend ten opzichte van de vele andere fietsroutes in de regio. Een mooie verrijking”, aldus Pytsje Cuperus, medeorganisator van de fietsroute.

Digitale audiogids via IZI travel app (verhalenroutes)

Elke route heeft een eigen digitale audiogids via de gratis IZI travel app voor de telefoon/tablet gekregen. Via deze app kunnen deelnemers de route volgen via GPS en naar de verhalen luisteren over de bijzondere punten en bedrijven (rustpunten). De app geeft de plekken op de kaart zo nauwkeurig mogelijk weer, zodat deelnemers ze gemakkelijk kunnen vinden. De app toont ook een foto en tekst per themapunt/bedrijf. Zo kunnen mensen de routes op een moderne manier erg goed beleven, zonder gebruik te maken van ‘dure’ gidsen of vrijwilligers en ingewikkelde routebeschrijvingen.

Downloaden op je telefoon of tabblad:

  1. Download IZI Travel op uw telefoon of tablet (Op iPhone/iPad via de App Store en apparaten die draaien op Android via Google Play).
  2. Na installatie, open de app en zoek op ‘Foodwalk Buitenpost-Kollum’ of ‘Rûntsje troch de Wâlden’.
  3. Hierna kun je de route starten, voorvertoning bekijken of de route downloaden voor offline gebruik.

Offline routes beleven via IZI Travel

De routes kun je vooraf (via WIFI) ook volledig downloaden via de app. Op die manier kun je de app offline gebruiken zonder gebruik te maken van mobiele data. Voor mensen met beperkte mobiele abonnementen is dit een uitkomst.

download route via IZI travel op iphone     download route via IZI travel op Android

Heb je de route gedownload in de app? Houd je routes dan up-to-date

Zo nu en dan brengen we wel eens een paar wijzigingen aan in de routes. Als je de route eerder hebt gedownload voor offline gebruik, dan raden wij aan om een volgende keer de route weer even te updaten. Zo gebruik je telkens de recentste versie van de route.

Gedownloade route updaten

Om te updaten, download dan de route even opnieuw. Dat is alles. Zie uitleg hierboven hoe je de route kunt downloaden.

Heb je de route niet gedownload?

Dan hoef je niets te doen. De app toont automatisch de recentste versie.

Financiering

Via het project ‘Smakelijk dagje uit in De Wâlden’ van Streekmerk Wâldpyk is geld beschikbaar gesteld door Streekwurk van de Provinsje Fryslân uit het Iepen Mienskipfûns om de Foodwalk en de fietsroute Rûntsje troch de Wâlden te digitaliseren via IZI travel.

Vragen?

Wil je meer weten over ons project, dan kun je contact met Stichting Wrâldfrucht opnemen. We helpen je graag.

     

Deel dit op: