Een foto met je mobieltje is tegenwoordig zo gemaakt. Klik, flits en je hebt een foto. Het is een momentopname met een zeer korte belichtingstijd oftewel sluitertijd. Maar hoe kun je met fotografie een half jaar van iets op beeld vastleggen? Met pinhole camera ‘s.

Via het Mienskipproject Slow Collective Landscape gaat de Litouwse kunstenares en fotografe Monika Balu (woonachtig in Buitenpost) samen met schoolkinderen uit Buitenpost en Kollum het streeklandschap over een halfjaar vastleggen op beeld. Dit doen zij op 8 plekken langs de Stinzenroute Buitenpost-Kollum met zogenaamde pinhole camera ’s met een sluitertijd van maar liefst een half jaar. Op die plekken leggen ze het landschap, de lucht, de zon, de nacht en bewegingen vast op foto. De beelden drukt Monika af op biologisch textiel en zijn later in 2021 als kunstwerken te bewonderen op deze 8 plaatsen waar de pinhole camera ’s hebben gehangen. Op die manier krijgen bezoekers en inwoners een bijzondere en kunstzinnige kijk op het prachtige landschap in hun eigen regio door de tijd heen op één beeld gevangen.

Om dit mogelijk te maken werkt Monika samen met de mienskip: scholen, ondernemers en sociale organisaties uit de regio Buitenpost en Kollum. Projectidee is van Monika Balu en Stichting Wrâldfrucht heeft haar geholpen het project van de grond te krijgen. Het Iepen Mienskipsfûns van de Provinsje Fryslân levert een financiële bijdrage aan dit gemeenschappelijke kunstproject.

Project in het kort

  • Project: Slow Collective Landscape.
  • Doel: een alternatief geven voor onze huidige instant ‘lifestyle’ door mensen bewust te maken van het landschap gedurende een langere periode. Een ander doel is om de ‘Mienskip’ en bezoekers kennis te laten maken met kunst, fotografie en het landschap.
  • Penvoerder: Stichting Wrâldfrucht.
  • Projectleider: Monika Balu (Studio Monika Balu).
  • Partners: Professor Casimirskoalle (Kollum), OBS De Mienskip (Buitenpost), CBS De Lichtbron (Buitenpost), Kindcentrum (Kollum), Hertenkamp (Kollum), Bloemenparadyske (Kollum), Muzykpleats (Buitenpost), Streekbuorkerij Op ‘e Stâl (Buitenpost), vrijwilligers.
  • Financiers: Iepen Mienskipsfûns van de Provinsje Fryslân. Cofinanciering door Gemeente Achtkarspelen, Gemeente Noardeast-Fryslân, Plaatselijk Belang Kollum en Buitenpost. 

Flyer

Stinzenroute Buitenpost-Kollum: de 8 plekken van Slow Collective Landscape

De 8 plekken langs de Stinzenroute Buitenpost-Kollum waar de pinhole camera ’s een half jaar hangen en waar de kunst daarna te bewonderen is, zijn:

Pinhole camera ’s: solargrafie

Monika heeft samen met medewerkers van Streekbuorkerij Op ‘e Stâl de pinhole camera ’s gemaakt. Kinderen van de basisscholen Professor Casimirskoalle in Kollum en OBS De Mienskip en CBS De Lichtbron in Buitenpost hebben de 8 camera’s vervolgens beschilderd en versierd.

Pinhole camera ’s zijn camera’s zonder lens. Gemaakt van bijvoorbeeld schoenendozen, blikjes of theedoosjes. In deze dozen of blikken plaatsen ze lichtgevoelig zwart-wit fotopapier. Een piepklein gaatje projecteert het binnenvallende licht op het dit papier. Met dergelijke camera’s kun je werken met een lange belichtingstijd, in dit geval een half jaar. Deze techniek binnen de fotografie wordt ook wel solargrafie genoemd.

Pinhole camera versiert door kinderen Buitenpost-Kollum

Lockdown

Solargrafie is een oude techniek binnen de fotografie die het mogelijk maakt om ‘traagheid’ weer te geven. “Een manier om te ontsnappen aan de snelheid van het moderne leven. Het doet er toe om geduldig te zijn en respect te hebben voor de natuur om je heen. Je hoeft niet ver weg te gaan om het mooie te zien. Hiervoor willen we awareness creëren “, aldus Monika.

Plan was om de camera’s op 21 december op de kortste dag op te hangen en op 21 juni op de langste dag er weer af te halen. Echter door de lockdown en hebben ze nog niet alle camera’s kunnen ophangen.

Monika Balu: het idee achter het project

Kunstenares en fotografe Monika Balu is geboren in Litouwen en heeft kunst gestudeerd aan Minerva in Groningen en heeft een masterstudie genoten aan een vooraanstaande kunstacademie in Zweden. Balu: “Sinds ik in Buitenpost woon, wilde ik iets kunstzinnigs doen met het prachtige landschap van de Friese Wouden. Toen corona kwam, bedacht ik me dat dit iets moest zijn in de buitenlucht.” Bezoekers kunnen zo genieten van kunst en het landschap en dat op een veiligere manier.

Monika Balu legt pinhole camera project uit

Pinhole camera ’s duurzaam

Bij dit project is het gebruik van duurzame materialen met weinig tot geen impact op het milieu vanzelfsprekend belangrijk. Monika maakt gebruik van tweedehands, hergebruikt, biologisch en lokaal geteeld materiaal. Bovendien komen bij solargrafie geen chemicaliën aan te pas, zoals dat bij analoog fotograferen wel het geval is.

Meer weten over Slow Collective Landscape? Neem contact met ons op 

 

Gemeente Achtkarspelen

Gemeente Noardeast Fryslân

Plaatselijk Belang Kollum

Plaatselijk Belang Buitenpost

Deel dit op: