In het Zuid-Hollandse Woubrugge is De Friese Wouden afgelopen maandag de kookstrijd aan gegaan met andere streken om de titel ‘Lekkerste streek van Nederland’. Streekmerk Wâldpyk, Tjalke Stoelwinder van Aardappelgroothandel Greydanus en wedstrijdkok John Spruit bedachten de Súver Wâldmiel Box met een knipoog naar de Happymeal. Wâldbeantsjefriet met appelstroopmayo, hamburger van Wâldfeintsjes, milkshake en gedroogde fruitsnack van oude appelrassen en toetje van Wichters kreeg de jury voorgeschoteld. “Het meest vernieuwende en creatieve concept” roemde de jury. Toch ging de eer naar De Wadden en won de verkiezing.

De Friese Wouden mocht het spits afbijten en John Spruit, tevens wereldkampioen stamppot koken, dook als eerste de keuken in. Na een tijdje schotelden Tjalke en John de jury de Súver Wâldmielbox voor compleet in een door een reclamebureau vormgegeven box, milkshakebeker, hamburgerdoosje en zelfs de mayo en het toetje zaten in vormgegeven cupjes. Voor de friet heeft John zelf de Wâldbeanstjes van teler Jaap Wilman uit Kollumerzwaag gemaald tot meel en maakte er een polenta van als basis. Het leverde een heerlijke friet op. Voor de hamburger gebruikte John de Wâldfeintsjes van Slager Biesma uit Opeinde, een op turfgerookte runderworst met 1/3 deel Wâldbeantsjes erin verwerkt. John verpulverde de worst, zodat hij er hamburgers van kon vormen en ze goed kon bakken. De milkshake, de mayo en gedroogde fruitsnack maakte hij van oude appelrassen van Fryske Frucht. Voor de shake gebruikte hij roomijs van B&G Foodfactory uit Surhuisterveen. Het toetje werd gemaakt van wichters van De Wichterij uit Surhuisterveen, een traditionele pruimensoort uit de Friese Wouden. “Out of the box in to the box”, vatte Tjalke het concept samen na een mooie presentatie van het gerecht en de eigen streek.

Juryvoorzitster Diane Stap roemde de Súver Wâldmiel Box: “Dit is het meest vernieuwende en creatieve concept. Ook de smaak is top en het gebruik van de Fryske Frucht appels en het op die manier tegengaan van voedselverspilling zijn pluspunten” De toon was gezet, echter de Wadden kwam ook met een bijzonder en smaakvol gerecht met Texels lamsvlees, speltrisotto, Kollumer Zoete Erwt, Groninger mosterd en kokkels. Dit gerecht bestond louter uit waddenproducten uit de 3 waddenprovincies en trok uiteindelijk aan het kortste eind. De jury bestond uit Diane Stap (Streekeigen Producten Nederland), Nelleke Don (Slow Food Nederland), Anne-Li Schydlowski (NBTC) en Ferdie Olde Bijvank (Dutch Cuisine). “De Friese Wouden kan trots zijn op deze prestatie en het levert weer allemaal mooie ideeën op en een prachtige promotie van de streek an sich”, aldus Tjalke Stoelwinder. De Veluwe, Zeeland en Het Groene Hart waren de andere streken die meededen aan de wedstrijd.

Verkiezing ‘Lekkerste Streek van Nederland’

De belangstelling voor regionaal geproduceerd, eerlijk voedsel is mede dankzij de coronacrisis sterk toegenomen. De consument hecht steeds meer belang aan de afkomst van zijn voedsel en welke impact het heeft op onze leefomgeving en is in toenemende mate bereid daar een eerlijke prijs voor te betalen. De vraag naar streekproducten zit in de lift, dat merkt ook het Erkend Streekproduct Keurmerk van Streekeigen Producten Nederland en de daarbij aangesloten regionale organisaties en producenten. Om dit te vieren organiseerde SPN deze eerste editie van de landelijke verkiezing “Lekkerste Streek van Nederland’.

 

Súver Wâldmiel Box meest creatieve concept bij Lekkerste Streek van Nederland
Deel dit op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *