“De Wâldpyk en it Aai” evenement Op Tweede Paasdag 18 april a.s.

De kerngroep Stinzen-Foodwalk Buitenpost&Kollum, bestaande uit Streekmerk Wâldpyk en de pleisterplaatsen Bloemenparadyske nabij Kollum, Paviljoen MeM en Streekwinkel Op’e Stâl te Buitenpost, zijn al jarenlang bezig om de wandelmogelijkheden rond en in Buitenpost en Kollum te promoten en de beleving op de route verder te ontwikkelen (zie Facebook: Foodwalk Buitenpost & Kollum). Dit jaar komen er weer een paar extra wandellussen bij.  Aan de  Noordkant is de Stinzenroute vanaf het Bloemenparadyske een heel stuk uitgebreid met een verscheidendheid aan Stinzenbollen. De route reikt nu tot  in het Centrum van Kollum. Aan de Oostkant is de wandelroute verder beleefbaar gemaakt via het nieuwe Wâldpyk-paad vanaf Paviljoen MeM richting het Bos van buurtschap Egypte!

Onder het motto “De Wâldpyk en it Aai” wordt op tweede Paasdag (18 april) de uitbreiding gevierd.  Je kunt de route in zijn geheel, of een gedeelte ervan op eigen gelegenheid (zonder opgave) wandelen. De route is verkrijgbaar bij in ieder geval de pleisterplaatsen en deze hebben tijdens Tweede Paasdag ook de deuren open van 12-17 uur voor een bakje koffie, thee en wat lekkers of een andere “Wâldpyk en it Aai” activiteit.

De Foodwalk-Stinzenwandelevenement onder het motto “De Wâldpyk en It Aai”

Het Stinzewandelevenement bouwt voort op de reeds langer bestaande Foodwalk. De Foodwalk is een jaarlijks terugkerend evenement in de vorm van een wandeling in en rond Buitenpost en Kollum, die je dwars door het landschap leidt langs bijzondere eetbare planten en de mooiste plekjes. In 2019 is gestart met het planten van 55.000 biologische bloembollen (stinzenplanten) op de  foodwalkroute. De gemeenten Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân ondersteunen het bollenplantproject en houden met het groenbeheer en maaibeleid rekening met de bloeiperiode van de bollen. Bollen krijgen dan de mogelijkheid tot afsterven, zodat ze volgend jaar weer terugkeren. Het afgelopen jaar is de route uitgebreid en zijn er nog eens meer dan 100.000 bollen extra geplant, vooral in Kollum. In het voorjaar kunnen de Bijen en de Burgers weer genieten van de Bloeiende Bollen. En omdat het Pasen is en er al Wâldpyken zijn waargenomen op de route zijn er eieren te vinden tijdens de wandeltocht!

Opening van Het Wâldpykpaad door Willem Wâldpyk om 14.00 bij Paviljoen MeM

Dwaal je wel eens in het voorjaar langs de schouwpaden in het bos van buurtschap Egypte langs de grenssloot De Swadde? De sloot die de Gemeente Achtkarspelen scheidt van de Gemeente Noardeast-Fryslân! Vanaf het schouwpad  langs de Swadde kun je het Landgoed Fogelsanghstate van ‘de andere kant’ bewonderen. Fogelsanghstate, in de volksmond ‘het Feankleasterbosk’ geheten, is in het voorjaar vanwege het broedseizoen gesloten, maar vanaf het Egyptebos valt er wel van te genieten. Alleen de blik op het authentieke theehuisje al, prachtig gelegen op een Hoge berg  (De Modderberg) is de wandeling waard! Maar als je eenmaal aan de wandel bent, kun je meer ontdekken! Bijvoorbeeld De ‘Hamstra poele’, een pingoruïne uit de ijstijd, met eromheen nog een stukje prachtig, kleinschalig coulissenlandschap. Het Wâldpykpaad wordt op deze dag om 14.00 uur geopend door Willem Wâldpyk bij Paviljoen MeM in Buitenpost. Ook krijgt deze mooie locatie op Tweede Paasdag het Wâldpykcertificaat uitgereikt door in de Egypte opgegroeide Henk Pilat van het Streekmerk Wâldpyk.

Route hele voorjaar te wandelen

Op ieder ander moment in het voorjaar valt de Foodwalk-Stinzenroute te wandelen! Maar de pleisterplaatsen zijn dan niet doorlopend geopend. Check daarom openingstijden vooraf via de websites van de pleisterplaatsen of Facebook www.facebook.com/foodwalk.buitenpost.kollum.

Pleisterplaatsen:

Waldpyk en it aai

Uitbreiding Wandelmogelijkheden in Buitenpost en Kollum
Deel dit op:
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *