Print This Page

Actueel

Zilveren Schaal 2015 voor Herberg van Smallingerland

19-11-2015

De Herberg van Smallingerland in Rottevalle heeft gister een Zilveren Schaal 2015 ontvangen als onderscheiding voor het gebruik van wildpluk-ingrediënten in het restaurant. Hiermee behoren ze samen met 37 andere restaurants tot de top van Nederland als het gaat om het gebruik van ingrediënten uit de vrije natuur. 8 van deze restaurants, waaronder De Librije in Zwolle van Jonnie Boer, kregen de ultieme prijs: de gouden schaal.

Gouden & Zilveren Schaal 2015
Lekker Landschap reikte op 18 november voor de tweede maal Gouden en Zilveren Schalen uit aan restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten. De onderscheiding is een erkenning voor restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten en hun gasten op die manier culinair laten genieten van natuur en landschap. De toekenning van de Gouden en Zilveren Schalen sluit aan bij de huidige revival van wildplukken, met natuur in het hart van onze samenleving en natuurbeleving als dagelijkse kost.

Jury en jurering
In totaal werden dit jaar 37 restaurants geselecteerd voor een Gouden of Zilveren Schaal. Een deskundige jury heeft geoordeeld over het gebruik van ingrediënten uit de vrije natuur. Daarnaast beoordeelden zij de wijze waarop men hierover communiceert via onder meer de bediening, menukaart en website. De jury heeft onaangekondigd gedineerd of geluncht bij kanshebbers op de Gouden Schaal.
De jury bestaat uit: Makkie Mulder (hoofdredacteur Delicious magazine), Ad Wijgerde (IENS-meesterproever), Harry Boeschoten (Staatsbosbeheer), Guus Thijssen (Youth Food Movement), Michiel Bussink (wildplukker/publicist), Theo Spek (hoogleraar Landschapsgeschiedenis) en foodwalker Hindrik-Jan Knot.

Foodwalks
Lekker Landschap nodigt iedereen uit al het eetbare en al het lekkers in het landschap te ontdekken en ervan te genieten. Natuurbeleving als dagelijkse kost. Puur voor eigen gebruik, met zorg en aandacht voor de natuur. Dat is simpel en vooral heel leuk. Want overal in de vrije natuur zijn eetbare planten, bloemen, vruchten en noten te vinden. Van bramen tot waterkers en van vlierbes tot kastanje. Puur natuur, smaakvol en gezond.

De Foodwalks die Lekker Landschap publiceert op www.foodwalks.nl zijn inmiddels een begrip.

Foodwalk Buitenpost-Kollum
De Wâlden heeft ook een Foodwalk. De Foodwalk Buitenpost-Kollum die door Wâldpyk en Landschapsbeheer Friesland is ontwikkeld.

Lekker Landschap
Lekker Landschap is een project van Landschapsbeheer Nederland en Stichting wAarde; mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.


Vorige: Home
Volgende: Nieuws archief