Print This Page

Actueel

Foodwalk Buitenpost & Kollum start seizoen met ‘Hap & Stap’ event

9-5-2016

Op zaterdag 21 en zondag 22 mei 2016 zal de Foodwalk Buitenpost - Kollum starten met het ‘Hap & Stap’ event. Dit weekend kunnen mensen de wandelroute weer gaan lopen en hiervoor hebben de zeven organiserende bedrijven, een speciale ‘Hap & Stap’ kaart ontwikkeld. Hiermee kunnen de wandelaars bij de vaste punten op de route een stempel halen en een lekker hapje gemaakt van kruiden nuttigen. Met de ‘Hap & Stap’ kaart is overigens iets heel bijzonders aan de hand. De organisatoren houden dit nog geheim.

De foodwalk start bij De Kruidhof en voert wandelaars over een traject van 6,6 km door het landschap tussen Buitenpost en Kollum en langs allerlei eetbare planten en kruiden. Op de route doen wandelaars een aantal bedrijven aan waar ze kunnen plukken, eten en beleven.

Botanische Tuin De Kruidhof, Het Tuincafé, De Muzykpleats, Cadeauwinkel Op ‘e Stâl, Bloemenparadyske, OBS De Mienskip en streekmerk Wâldpyk zijn de zeven bedrijven uit de regio van Buitenpost en Kollum die vorig jaar de Foodwalk Buitenpost & Kollum hebben ontwikkeld. Dit hebben ze in samenwerking gedaan met Landschapsbeheer Friesland. De officiële lancering vond plaats in september 2015 waarbij de wethouders Toerisme van de Gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland c.a. de foodwalk openden. Op 21 en 22 mei wordt er een vervolg aan gegeven met het Hap & Stap startevent.

De Hap & Stapkaart kost  €10,- en is verkrijgbaar bij het Tuincafé van De Kruidhof en Op ‘e Stâl (kinderen t/m 8 jaar gratis)
. “Hiervoor kunnen deelnemers niet alleen de foodwalk wandelen en hapjes halen, maar de Hap & Stap kaart is ook nog thuis ergens voor te gebruiken. Tevens hebben ze toegang tot De Kruidhof waar op zaterdag allerlei activiteiten zijn in het kader van het festival ‘Fête de la nature’ ter viering van de natuur. Dus ze vallen met de neus in de boter”, aldus Hennie Pilat-Duhoux van Op ‘e Stâl. Aansluitend op het Hap & Stap event is de foodwalk het gehele jaar door te bewandelen, waarbij ook arrangementen via de deelnemende bedrijven zijn te boeken.

Speciaal voor de foodwalk hebben afgelopen maand de kinderen van groep 8 van OBS De Mienskip in Buitenpost de flyer voor de foodwalk gemaakt. Download de flyer Foodwalk Buitenpost - Kollum

Foodwalk, het concept
Startend bij De Kruidhof in Buitenpost gaat de foodwalk door verschillende landschappen met wilde kruiden, groenten en bijzondere vruchten als watermunt, kleefkruid, zevenblad, meidoorn, hazelaar, vlier, lijsterbes, wilde kers en braam. Wandelaars kunnen zelf wilde kruiden en eetbare planten plukken voor gebruik in de eigen keuken of gebruiken in één van de vele recepten die zijn te vinden op www.foodwalks.nl. Onderweg komt men ook langs een aantal leuke locaties waar wandelaars terecht kunnen voor ondermeer planten,  streekproducten, lekker eten, pluktuinen, muziek en cultuur. Foodwalk Buitenpost - Kollum is aangesloten bij de landelijke Foodwalkorganisatie, een initiatief van Landschapsbeheer Nederland en Stichting wAarde en maakt deel uit van het project Lekker Landschap.


 


Vorige: Home
Volgende: Nieuws archief