Gagel uit De Friese Wouden

De Gagel (Fries: Galjes) is een struikje dat vanouds volop in De Friese Wouden was te vinden. Je moet nu iets langer zoeken, maar in natte natuurterreinen en rondom pingo’s (pingoruïnes) en vennen kun je hem hier en daar nog aantreffen. Het kruid wordt in Nederland op kleine schaal voor de bloemisterij geteeld.

Kâld Kletske Galjesbier

Vroeger was Gagel een onderdeel van Gruit, dat als voorloper van Hop voor de bereiding van bier werd gebruikt. Voormalig Brouwerij De Hogestins van wijlen Sytze Hoogstins in Aldtsjerk heeft in samenwerking met Wâldpyk en De Kruidhof het Kâld Kletske Galjesbier ontwikkeld: een prachtig donkerkbruin en overheerlijk streekbier. Brouwerij Dockum heeft de productie van het Galjesbier overgenomen.

Jam, saus en kaas van Gagel

Helemaal nieuw is de toepassing van dit bijzondere kruid door Hans en Klaartje van Wijk van Bessenkwekerij Allardsoog uit Bakkeveen bij de productie van een bijzondere jam en saus op basis van Blauwe bessen. Ook laten ze tegenwoordig een unieke Gagelkaas maken: kaas van melk van hun Fleckvieh koeien met als zeer verrassend de Gagel erin verwerkt.

Productiereglement Blauwe bessen met Gagel-jam (pdf)

Gagelflyer (pdf)

Producten

Blauwe bessen-Gageljam
Blauwe bessen-Gagelsaus
Gagelkaas

Kâld Kletske Galjesbier

Gagel

Deel dit op: