Opening seizoen 2019 De Kruidhof BuitenpostFoto: © DeKruidhof hortus van Fryslân.

Afgelopen week heeft De Kruidhof hortus van Fryslân en het IJstijdenmuseum haar deuren weer voor publiek geopend. Na een druk jaar rondom Leeuwarden-Fryslân 2018 is er deze winter volop aandacht geweest voor het vernieuwen van de tuinen. Daarnaast exposeert Gerard Dijkstra met oeroude kunstwerken van Kienhout.

Expositie beelden van Kienhout

Kienhout is duizenden jaren oud hout, onder turf bewaard gebleven. Een erfenis uit de laatste IJstijd. Als beeldhouwer is Gerard Dijkstra grotendeels autodidact. In 1998 volgde de kunstenaar een beeldhouwstage bij Pieter Koning in Cahersiveen in Ierland waarna hij op verschillende plekken exposeerde.

Het meeste Kienhout waarmee hij werkt is Pijnboom en Moereik. Vaak komt de geur van hars nog uit dat oeroude hout tevoorschijn. Moereik is bijna zwart geworden van het eeuwenlang onder de turflagen liggen. Het lijkt wel ebbenhout als het beeld eenmaal af is. Voor de expositie bij De Kruidhof heeft Gerard Dijkstra zich laten inspireren door de Japanse natuurfilosofie, waarvan het resultaat in een aantal nieuwe beelden te zien is. Daarnaast exposeert hij nog een aantal bestaande werken die goed passen in de tuinen.

In de expositieruimte van De Kruidhof hangt daarnaast een fotoserie van Stinzenplanten uit de collectie van Fogelsangh State die vanaf 3 juni opgevolgd wordt door de winnende fotowedstrijd van Keunstkrite.

Tuinen aangepakt

In de tuinen zijn de nodige aanpassingen gedaan. De Berenburgborder heeft een plek gekregen in de Keukenkruidentuin, de Bijbelse Plantenborder is verplaatst en heeft nu ook een vuurplaats, zodat deze kan worden gebruikt als verhalentuin. De vijver in de Heemtuin heeft een onderhoudsbeurt gehad en de vorig jaar aangelegde prairieborder zal dit jaar tot volle bloei komen. Ook het Oratorio in de Muziektuin is dit jaar nog te bezoeken. Alle grote informatieborden in de tuinen zijn vervangen of vernieuwd en de speeltuin heeft nieuw valzand gekregen.

Het plantenassortiment in de Verkooptuin is nog verder uitgebreid en de cadeauwinkel staat vol met de nieuwste trendy tuinhulpjes, cadeaus en mooie boeken. Ook het Tuincafé start het seizoen met een mooie nieuwe lunchkaart met zoveel mogelijk biologische gerechten waar de producten uit de tuinen in verwerkt worden.

Met korting naar De Kruidhof en het IJstijdenmuseum

Tussen 2 en 14 april, de laatste dag van de Museumweek kunnen bezoekers tegen gereduceerd tarief De Kruidhof en het IJstijdenmuseum bezoeken. Daarnaast krijgen mensen die voor 15 april een abonnement aanschaffen een pas met vier extra gratis toegangsbewijzen en maken zij kans op een brunch voor 2 personen in het Tuincafé en cadeaupakket van Kruidhof producten.

Kijk voor alle activiteiten, prijzen en openingstijden op www.dekruidhof.nl.

De Kruidhof opent nieuw seizoen met kunst van Kienhout in tuinen
Deel dit op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *