Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het dorpshuis van Raerd zijn op dinsdagavond 30 januari de eerste 7 Friese bedrijven gecertificeerd met het keurmerk Frysk Erkend Streekprodukt. Uit handen van Gedeputeerde Johannes Kramer kregen de ondernemers de certificaten uitgereikt. Stichting Streekeigen Producten Nederland verleent de landelijke erkenning als echt en eerlijk streekproduct.

Allen betrekken de grondstoffen uit de regio en gaan zorgvuldig om met natuur en landschap. Het gaat om de bedrijven:

Gecertificeerde producten en ondernemers

De certificaten werden uitgereikt aan een aantal bijzondere ondernemers. Zo levert de honderd jaar oude boomgaard uit Irnsum sap en jam van Puur Fruit uit de boomgaard. De familie Bokma van het biologisch melkveebedrijf De Gouden Boaiem uit Smallebrugge runt hun boerenbedrijf met Jersey koeien op een eiland. Wymbrits IJsmaker Thijs van der Kaaij uit Heeg maakt van deze ‘Gouden Molke’ heerlijke boerenroomijs. Permacultuurtuinderij Ùs Hôf stelt geteelde groente en fruit via een abonnementensysteem beschikbaar aan het dorp, abonnees kunnen oogsten wat ze nodig hebben, verser kan het niet! Frisian Angus in Anjum laat zijn Frisian Angus runderen een groot deel van het jaar vertoeven in de Bantpolder in het Nationaal Park Lauwersmeer. Kalfjes zogen bij de moeder en groeien op in de kudde. Ook Dykstra State in Menaam houdt runderen, alleen dan van het zeldzame Zwartbont Fries Hollandse ras. Een zogenaamde dubbeldoel koe, die zij houden voor zowel de melk als het vlees. En Greydanus Earlik Ite in Heerenveen maakt verse kant-en-klaarmaaltijden zonder toevoegingen van producten uit de regio, zoals Wâldbeantjses, Kollumer Zoete Erwt, Hummelhûzer Rode, Koudumer Beantsjes en kaas van Buurvrouw Durkje.

Dagvoorzitter Pieter van der Werff van het Nordwin College liet al deze ondernemers vertellen over hun bedrijf en hun passie voor het produceren van eerlijk voedsel. Ook lieten zij proeven van hun producten. Zo kwam er een heerlijke rookworst voorbij van Gouden Boaiem, werden er bitterballen en bapao’s van Frisian Angus Beef voorgeschoteld en kon men de jams en sapjes van Puur Fruit proeven. Greydanus kwam met een minigerechtje ‘Sipelpomp’ en Dykstra State met een smakelijk stoofpotje.

Waarom Frysk Erkend Streekprodukt?

Het Frysk Erkend Streekprodukt is voortgekomen uit het project ‘Fryslân giet foar echt’, dat de Friese streekproducten op een hoger plan moet tillen. Het Nordwin College en streekkeurmerken De Marren, Wâldpyk en Waddengoud zijn hierbij betrokken. Deze drie streekmerken vertegenwoordigen drie duidelijke afgebakende streken in Friesland met elk een geheel eigen karakter: De Fryske Marren, het Waddengebied en De Friese Wouden. Maar een aantal producenten identificeren zich meer met Fryslân als geheel, omdat ingrediënten uit de verschillende Friese streken komen of omdat de Friese identiteit sterk geworteld zit bij een aantal bedrijven. Door de betrokken organisaties van het project is daarom twee jaar geleden besloten het Friese keurmerk te ontwikkelen.  Provincie Fryslân steunt dit nieuwe streekkeurmerk voor de gehele provincie. Gedeputeerde Johannes Kramer was daarom aanwezig om de certificaten uit te reiken. Hij onderstreepte het belang van lokale voedselproductie en -consumptie en gaf aan dat mensen steeds meer behoefte hebben aan gezond en eerlijk eten.

Certificering

Bedrijven die ook geïnteresseerd zijn in het Frysk Erkend Streekprodukt kunnen aankloppen bij Stichting de Marren, Stichting Waddengroep of Stichting Wrâldfrucht.  Producten moeten voldoen aan de voorwaardes die gesteld zijn vanuit het landelijke keurmerk Erkend Streekproduct. Hierbij hoort ook een duurzame bedrijfsvoering. Jan de Boer van Stichting Wrâldfrucht vertelde over dit proces van certificering en welke eisen er worden gesteld vanuit het landelijke keurmerk Streekproduct Nederland (SPN). Afgevaardigde René de Bruin van SPN vertelde over de landelijke dekking van de organisaties die streekboeren en -bedrijven certificeren.

Gedeputeerde Kramer reikt Frysk Erkend Streekproduct uit
Deel dit op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *