De Kruidhof, Hortus van Fryslân in Buitenpost organiseert op zaterdag 14 en zondag 15 juli 2018 een insectenfestival. Dit weekend staat bol van activiteiten rondom bijen en andere insecten. Op zaterdag 14 juli is er een educatief festival voor jong en oud waarin beleven, doen en proeven centraal staan. Op zondag 15 juli geeft bioloog en bijenexpert Arie Koster een inspirerende lezing over bij-vriendelijk tuinieren met aansluitend een rondleiding door de hortus. De lezing kan op aanvraag gecombineerd worden met een brunch met een bij-vriendelijk tintje.

Tijdens dit festival voor jong en oud op zaterdag 14 juli staat alles in het teken van het verdwijnen van insecten in onze directe omgeving. Weten we eigenlijk wel waarom insecten zo belangrijk en nuttig voor ons zijn? En hoe zorgen we er eigenlijk voor dat er niet nog meer insecten verdwijnen. Door bezoekers de waarde van insecten te laten ervaren door middel van proeven, miniworkshops, rondleidingen, verhalen en informatie wil de hortus mensen bewustmaken van hun eigen gedrag en mogelijkheden om zelf iets te doen.

Zo kun je insecten proeven als voedsel voor de toekomst, zijn er schaapsherders met Drentse Heideschapen die vertellen waarom (stads)begrazing bijdraagt aan het verbeteren van de biodiversiteit. Er zijn rondleidingen naar de bijenstal en de imker vertelt over het belang van imkeren en laat je heerlijke honing proeven. Kinderen kunnen een insectenhotel maken of op zoek naar insecten in de composthoop met een insectenzoekkaart. Daarna kunnen ze deze insecten knutselen van leem. Ook Natuurmonumenten is er met informatie over hun recent gepubliceerde onderzoek naar het afnemen van insecten en zij maken met kinderen zaadbommetjes met een bijenmengsel voor de tuin. Het bijenlectoraat van Hogeschool Van Hall Larenstein geeft een workshop zaadknikkers maken aan volwassenen en kijkt mee naar de grondsoort en de biodiversiteit in je eigen omgeving. Er is een verhalenverteller, mensen kunnen het Oratorio met hommelgeluiden bezoeken, kinderen kunnen geschminkt worden, je kunt insecten komen proeven en op een wel heel bijzondere en kunstzinnige manier naar jouw eigen gedrag ten opzichte van insecten kijken. Kunstacademie Friesland geeft een gratis demonstratie botanisch tekenen. De imker geeft rondleidingen naar de bijenstal voor jong en oud en in de Verkooptuin kun je informatie krijgen over het grote assortiment bijvriendelijke planten en kruiden en het bij-vriendelijk aanplanten van je eigen tuin.

Lezing bij-vriendelijk tuinieren op 15 juli

Op zondag 15 juli geeft bioloog, stadsecoloog en imker Arie Koster een interessante lezing over bij-vriendelijk tuinieren. Daarna neemt hij de bezoekers mee de tuin in voor inspiratie, tips en advies in eigen tuin of balkon.

In het Tuincafé kun je genieten van speciaal voor dit weekend gemaakte lekkernijen met honing.

Zondagmiddagbrunch op 15 juli

Vanaf 12.00 uur kun je in het Tuincafé genieten van een brunch met een bijentintje. De brunch bestaat o.a. uit:

  • diverse belegde broodjes in Tuincafé style
  • huisgemaakte soep met huisgemaakte smeersels
  • diverse huisgemaakte zoete lekkernijen
  • gerechten zoals quiche, american pancakes en verse wafels

Ook is de brunch inclusief biologische koffie en thee, melk en karnemelk en huisgemaakte limonade. Aanmelden voor de brunch kan via de website van De Kruidhof. Opgave voor de brunch kan via info@hettuincafe.nl.

Om 14.00 uur wordt er een rondleiding gegeven over bijen en insecten in de tuin. De kosten hiervan bedragen € 1,50 exclusief entree tot de tuinen.

Insectenfestival in de hortus van Fryslân
Deel dit op:
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *