Oogstfeest De  Kruidhof
Foto: © De Kruidhof.

Op zaterdag 5 oktober 2019 sluit De Kruidhof hortus van Fryslân in Buitenpost traditioneel haar seizoen af met een Oogstdag en Fruitshow. Op deze feestelijke laatste openingsdag deelt De Kruidhof haar oogst met het publiek. Een markt, proeverijen van huisgemaakte kruidenlikeuren en jams, een fruitshow en fruitdeterminatie en rondleidingen langs fruit en kruiden zijn vaste onderdelen van deze dag. Kinderen kunnen pompoen snijden en bezoekers kunnen een herfstboeket schikken met plantmateriaal uit de tuinen. Vaste bezoekers van de Oogstdag rekenen al sinds jaar en dag op een schaaltje heerlijke hutspot of pittige maïssoep. De gerechten zijn bereid door leden van de Lionsclub Kollum Lits en Lauwers. De opbrengst van de soep en stamppot gaat volledig naar het goede doel.

Najaarsmarkt

In de Kloostertuin en in de kas is een najaarsmarkt, worden er verschillende pompoen- en fruitsoorten verkocht en zijn er demonstraties van een houtdraaier en een eenden korfvlechter. Ook is er informatie over de bijen en verkoop van verschillende honingproducten.

Ook is er een overdekte markt met proeverijen van huisgemaakte kruidenlikeuren en chutneys van eigen fruit en demonstreren ze de oogst van oude cultuurgewassen.

Presentatie van de oogst

Zoals ieder jaar presenteert De Kruidhof vele soorten appels en peren van voornamelijk oude rassen uit eigen Fruithof. Pomologen van Fruit yn Fryslân kunnen je op deze dag van alles vertellen over fruit en je eigen appel- of perenboom determineren. Voor het determineren kun je het beste vier of vijf vruchten meenemen. Ook over ziektes en de verzorging van fruitbomen kun je informatie krijgen. Heb je een zieke boom? Neem dan een takje met één of meer bladen mee.

Activiteiten voor jong en oud

Tussen 11.00 en 16.00 uur kunnen kinderen in de kas een mooie lampion snijden uit een pompoen. De kosten zijn € 3,50 per kind. Ze kunnen op het terras van de workshopruimte een insectenhotel maken voor € 5,- of boven een kampvuur popcorn maken en kastanjes poffen. Daarnaast is Bertina Grijpstra er weer om te schminken. In de kas kun je een boeket schikken met bloemen en ander herfstmateriaal uit de tuinen. Dit kan al vanaf € 0,25 per tak of bloem. Je kunt om 14.00 uur voor € 2,50 p.p. deelnemen aan een rondleiding en proeverij van huisgemaakte kruidenlikeuren en kruidenbitter. Na afloop krijg je een receptenboekje mee naar huis.

Laatste dag planten sale

In de grote Verkooptuin vind je de uitgebreide planten, fruitbomen- en kruidencollectie en van 1 t/m 5 oktober een grote planten sale. Voor de gehele collectie geldt namelijk 2 planten/bomen halen, 1 betalen. Kijk voor de voorwaarden van deze actie op de website van De Kruidhof. De Oogstdag is de laatste dag waarop deze actie geldt en bied je de mogelijkheid om bijvoorbeeld nog wat mooie najaarsbloeiers of fruitbomen aan te schaffen.

De Kruidhof is tijdens deze Oogstdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs is € 4,00. Kinderen van 5 t/m 11 jaar € 2,00. Met een Museumkaart of seizoenkaart van de tuin heb je gratis toegang.

Meer informatie op www.dekruidhof.nl

Oogstfeest en fruitshow bij De Kruidhof hortus van Fryslân
Deel dit op:
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *