Openluchttentoonstelling Buitenpost en Kollum

Een foto met je mobieltje is tegenwoordig zo gemaakt. Klik, flits en je hebt een foto. Het is een momentopname met een zeer korte belichtingstijd oftewel sluitertijd. De Litouwse kunstenares en fotografe Monika Balu deed het anders. Via zogenaamde Pinhole Camera’s maakte zij op acht plekken in Buitenpost en Kollum foto’s van het landschap met een belichtingstijd van een half jaar. Het resultaat is nu te zien in de vorm van een openluchttentoonstelling van kunstwerken op deze plekken. Schoolkinderen uit beide dorpen openden de tentoonstelling bij het Bloemenparadyske in Kollum.

Deze schoolkinderen hebben eerder een workshop van de kunstfotografe gehad en hebben haar geholpen bij het maken van de Pinhole Camera’s. Ze liepen vandaag een groot deel van de route en leerden hoe de op groot formaat gedrukte foto’s zijn gemaakt.

Slow Collective Landscape

Via het Mienskipproject Slow Collective Landscape heeft de Litouwse kunstenares en fotografe Monika Balu het streeklandschap over een half jaar vastgelegd op beeld. Dit is gedaan op 8 plekken langs de Stinzenroute Buitenpost en Kollum met zogenaamde pinhole camera’s. Pinhole camera ’s zijn camera’s zonder lens. Gemaakt van bijvoorbeeld blikjes of theedozen. In deze dozen of blikken plaatsen ze lichtgevoelig zwart-wit fotopapier. Een piepklein gaatje projecteert het binnenvallende licht op dit papier. Met dergelijke camera’s kun je werken met een lange belichtingstijd, in dit geval een half jaar. Deze techniek binnen de fotografie wordt ook wel solargrafie genoemd.

Het resultaat, foto’s op doeken, zijn ware kunstwerken. Op de foto’s zijn bewegingen, het landschap, de lucht, de zon en de nacht op één beeld gevangen. Bezoekers en inwoners krijgen met deze openluchttentoonstelling een unieke kunstzinnige kijk op het prachtige regiolandschap door de tijd heen.

Het resultaat is tot stand gekomen als een echt ‘Mienskip’ project: veel vrijwilligers, scholen en bedrijven hebben er aan meegewerkt. De Provincie Fryslân, de Gemeenten Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân en de Plaatselijk Belangen van Buitenpost en Kollum hebben een financiële bijdrage geleverd. Stichting Wrâldfrucht, bekend van het Streekmerk Wâldpyk, was projectaanvrager en projectleider.

Plekken waar de kunstwerken van de openluchtentoonstelling te zien zijn (in alfabetische volgorde):

  1. Bloemenparadyske, Kollum;
  2. CBS De Lichtbron, Buitenpost;
  3. De Muzykpleats, Buitenpost;
  4. Hertenkamp, Kollum;
  5. OBS De Mienskip, Buitenpost;
  6. OBS Professor Casimir, Kollum;
  7. Streekwinkel Op ‘e Stâl, Buitenpost.
  8. Voorstraat Kollum, (op de brug, langs het water).

Openluchttentoonstelling Buitenpost en Kollum

Openluchttentoonstelling Buitenpost en Kollum

Openluchttentoonstelling Buitenpost en Kollum

Foto’s: ©Monika Balu.

Opening bijzondere openluchttentoonstelling Fotografie Kunstwerken
Deel dit op:
Getagd op:                     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *