Met het mooie weer, stonden de koeien van Biologisch Melkveebedrijf Marinus afgelopen zaterdag te trappelen om de weide in te stormen. Dat eerst nog het Wâldpyk-keurmerk werd uitgereikt door Albert van der Ploeg, voorzitter van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, daar hadden de dames in de stal geen boodschap aan.

De familie Marinus heeft dit keurmerk gekregen voor hun bijzondere bedrijf en de verse rauwe melk die ze aanbieden via de zelfbedieningstap langs de weg. Ook presenteerde de familie hun eigen Pingokaas gemaakt van de eigen rauwe biologische melk. En daarna brak het schouwspel los; de honderd koeien renden het land in al springend, bokkend en loeiend van blijdschap. Zo’n 120 man kwamen af op het spektakel.

Het gebeuren startte met een kop koffie en een vers gemaakt hazelnootgebakje met hazelnoten uit De Wâlden. Een passend streekproduct, want de familie Marinus heeft het plan om hun ruime erf te verrijken met struiken, notenbomen en fruitplanten. Daarna leidde Jan de Boer van Streekkeurmerk de uitreiking in. “Marinus past yn ús byld fan in Wâldpyk mei syn duorsume bedriuwsfiering en omgean mei de leefomjowing”, aldus Jan de Boer. Ook Albert van der Ploeg deed een duit in het zakje: “Niis haw ik in rûntsje oer it bedriuw dien en ik seach dat de kij wer hoarnens krije. Troch te stribjen nei in optimale bedriuwsfiering wêrby’t tagelyk plak is foar bykommende wearden komt dit bedriuw hiel goed út’e ferve”. Na het uitlaten van de koeien, konden de toeschouwers nog even blijven voor een drankje en streekhapje.

Biologisch Melkveebedrijf Marinus

Naast dat de familie Marinus een biologische bedrijfsvoering hanteert, springen ze zorgvuldig om met de landschapselementen op hun land. De typische dykswâlen en elzensingels waar De Friese Wouden om bekend staat houden ze in stand. Dit vergt periodiek onderhoud en Marinus is dus voornemens om dit typische ‘Wâldenlandschap’ verder te vergroten op hun land . Verder is het bedrijf voor een deel zelfvoorzienend in stroom via zonnepanelen en pompen ze zelf water uit de grond dat ze gebruiken voor het bedrijf en het dagelijks leven. En daarnaast levert het bedrijf prachtige boerenproducten, die mensen gemakkelijk op het boerenbedrijf kunnen aanschaffen via de zelfbedieningswinkel direct aan de N355 (Tsjerkebuorren 43).

 

 

Foto’s: © Tim Groeneveld

100 koeien dansen de weides in bij boer Marinus in Twijzel’
Deel dit op:
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *