Boek Onze Eik - Anne Oosterbaan

Geboren wâldpyk Anne Oosterbaan heeft een boek geschreven over onze inheemse eiken. Hoe oud wordt deze boom? Welke organismen leven op en van eiken? Hoe gebruiken we hem in ons land? Hoe groeien jonge eiken? Hoe kun je een eikenbos aanleggen en verzorgen? Welke andere producten dan alleen hout levert het op? En over een bijzondere eik: de ondergestoven eik van Appelscha. Dit en vele andere onderwerpen komen aanbod in dit boek over de eikenboom.

Over ‘Onze Eik’

De eik is sterk verbonden met onze cultuur en ons landschap. In ons land komen zomer- en wintereiken voor. Uit hun DNA blijkt dat ze vooral afstammen van eiken uit Zuid-Spanje en Italië . Een eik kan in ons land zeker wel 500 jaar oud worden, misschien wel 1000! En hoe snel groeit een eik? Welke dieren en schimmels leven op en van eiken? Hierover gaat dit boek. Maar ook over wat we met eiken doen: in het bos, in het landschap, als laanboom of zelfs als knotboom. En over hoe jonge eiken worden geproduceerd en op welke wijze een eikenbos kan worden aangelegd en verzorgd. Eiken leveren zeer waardevol hout maar ook andere producten.

De laatste decennia hebben veel eiken helaas te kampen met gezondheidsproblemen. Oorzaken worden gezocht in combinaties van bodemverzuring, verdroging (klimaatverandering) en aantasting door insecten en schimmels. Hopelijk kan er met verstandig beheer voor worden gezorgd dat onze stoere, veelzijdige, duurzame en flexibele eik nog lang deel uitmaakt van onze cultuur.

Het boek is geheel in kleur en heeft bijna 100 pagina’s met veel foto’s en op begrijpelijke wijze geschreven. De verkoopprijs van het boek is 19,95 euro.

Deel van de opbrengst naar Trees for All

Van de opbrengst van elk boek gaat een deel naar Trees for All voor nieuwe aanplant van nieuwe eiken.

Vanaf 27 november te verkrijgen via www.boekenbestellen.nl en via de boekwinkels aangesloten bij het Centraal Boekhuis.

Boek ‘Onze Eik’ van Anne Oosterbaan vanaf 27 november in de winkel
Deel dit op:
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *