Brommels! 2019

Op 24 en 25 augustus 2019 vindt het Wâldpyk bramenfestijn Brommels! weer plaats. Een uniek evenement hier in De Wâlden waarbij Nationaal landschap De Noardlike Fryske Wâlden (NFW), bramen en de Wâldpyk cultuur centraal staan. Het thema van dit jaar is Tuinen Verbinden. Onder deze noemer vinden er op beide dagen allerlei activiteiten plaats in onze regio. In dit bericht wijzen we je de weg in Brommels! land en voor de leek leggen we ook nog even uit wat Brommels! nu ook al weer precies inhoud.

In aanloop naar het bramenfestijn zal er overigens vast en zeker nog veel meer Brommels! nieuwtjes volgen, dus houd de website van Brommels! of Facebook Brommels! goed in de gaten.

Programmafolder Brommels! drukklaar

De programmafolder van Brommels! staat online en is drukklaar. Eind deze maand/begin augustus wordt hij verspreid in de regio. Je kunt hem nu al bekijken.

Het complete en meest actuele programma staat op de website. Neem ook daar nog regelmatig een kijkje. Want er komen nog steeds nieuwe aanmeldingen voor activiteiten bij!

Damwâld, Wâlterswâld en Trynwâlden

Er zijn verrassend veel nieuwe deelnemers bijgekomen! Zo breidt de Brommels! regio zich dit jaar uit richting Damwâld, Wâlterswâld en de Trynwâlden.

Brommels! 2019 programmaflyer

Zitjes en verrassende ontmoetingen

Genieten van groen kun je deze Brommels! volop! In het kader van het centrale thema ‘Tuinen Verbinden’ staan er heel veel open tuinen op het programma. En daar doen we graag nog iets extra’s naast. We gaan toevallige ontmoetingen met het landschap en de natuur creëren.

Op bijzondere plekken in het boerenland, openbaar groen en tuinen komen zitjes. Publiek kan er even gaan zitten en de omgeving lekker op zich in laten werken. Even echt te verbinden met de natuurlijke omgeving. Dat is natuurlijk puur genieten!

Om de beleving compleet te maken, hebben we jouw hulp nodig. Dus heb je een strobaal, bankje of setje (tuin)stoelen over en heb je een bijzondere plek? Doe dan mee! Plaats een zitje op een verrassende plek in het groen.

Om het verrassende effect te behouden, houden we geheim waar de zitjes precies staan. Wij vinden het natuurlijk wel leuk als we weten dat je meedoet. Daarom vragen we je tijdens Brommels! een foto van de zitjes te posten op Facebook Brommels! met daarbij de tekst: ergens in NAAM DORP.

Doe je mee?

Verrassende ontmoetingen tijdens Brommels! 2019
Foto: © Brommels!

Uniek: KidzKlix kinderworkshop voor € 5,-

 Unieke kans tijdens Brommels! Laat je (klein)kinderen op ontdekking gaan met de natuurfotografen van KidzKlix en ze keren terug als mini Freek Vonk’s van de Nederlandse natuur! Gewapend met een leenfotocamera gaan de kids op jacht naar bijzondere of mooie bloemen, bomen, planten en beestjes groot en klein. In de lucht, op de grond en onder water. Ondertussen krijgen ze allemaal natuurweetjes en fotografietrucjes ingefluisterd door de fotografen. Plezier en succes gegarandeerd!

Deelname kost slechts € 5,- inclusief drinken en lekkers.

Dit is een kinderworkshop voor kids in de leeftijd van 7 t/m 13 jaar. Datum: zondag 25 augustus. Tijd: 13:00 uur tot 17:00 uur. Locatie: tuin van familie Baan (Heidstreek 2a) in Noardburgum. 

Meer info en aanmelden: Brommels! workshop natuurfotografie Kidzklix

KidzKlix natuurfotografie workshop
Foto: © Bart Stronebrink.

Spikkelhaagbraam primeur in Fryslân

Tijdens ons traditionele eerste wapenfeit van het jaar – de bloei-excursie in juni bij Mts. Atsma in Eastermar – vond bramenexpert en excursieleider Karst Meijer een wel heel bijzondere braam: de spikkelhaagbraam (Rubus Adspersus)! De braam is zeldzaam en nog nooit eerder gezien in Fryslân! Een primeur!

Tijdens Brommels! kun je bij Atsma het land in om bramen te plukken. Wie weet zijn de bramen dan rijp en kun je ze proeven! Moet je de spikkelhaagbraam wel eerst zien te vinden natuurlijk…

Karst Meijer vindt de spikkelhaagbraam
Foto: Karst Meijer vindt de spikkelhaagbraamop het land van Mts. Atsma (© Wâldpyk).

Veel gestelde vragen: wat is Brommels! nu precies?

“Brommels!, wat is dat nou precies?” Die vraag krijgen we toch nog wel regelmatig. Dus leggen we het nog een keer uit. Ja, we weten best dat je het eigenlijk wel weet. Maar dan weet je het nu ook ‘precies’ 🙂

Brommels! is een landschapsevenement in Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden. Het doel van Brommels! is publiek het landschap op een bijzondere manier te laten ervaren. Dus verleiden we jong en oud de houtwallen en houtsingels in te duiken. Gewapend met emmertjes en plukstokken om bramen te plukken bij de boer. Gratis!

Al die bramen plukkende gasten in het landschap vinden we gezellig. En als ze er toch zijn, kunnen we ze direct al het mooie van ons Nationaal Landschap en Wâldpyk cultuur laten zien.  Zo vinden wij. Brommels! is dan ook een festijn van allerlei activiteiten in een verbindend thema van Nationaal landschap De Noardlike Fryske Wâlden (NFW), bramen en de Wâldpyk cultuur.

Naast het algemene thema hebben we een hoofdthema. Dit jaar is dat ‘Tuinen Verbinden’. En dat spreekt aan, merken we!

We hopen dat we je een beetje wegwijs hebben gemaakt. Tot ziens 24 en 25 augustus!

Bekijk alle Brommels! activiteiten op: www.brommelsfestijn.nl

 

Bron: Commissie Brommels!

Brommels! 2019: wat staat op het programma 24 en 25 augustus 2019?
Deel dit op:
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *