Aanleg Wâld-arboretum It Wildfjild Boelensloane

Landschapsbeheer Friesland, Gemeente Achtkarspelen en Stichting Wrâldfrucht hebben vanmorgen meer dan 200 inheemse bomen en struiken geplant op It Wildfjild bij Boelensloane. Dit ‘Wâld-arboretum’ is aangeplant in een overhoekje van de gemeente op It Wildfjild, ongeveer halverwege dit toekomstige buurtschap. Het arboretum bevat bomen en struiken die van nature in de Noardlike Fryske Wâlden voorkomen, zoals diverse soorten meidoorns, de Gelderse roos en een brede variatie aan wilde rozensoorten. Deze aanplant moet een lust voor het oog worden in het voorjaar en bovenal de biodiversiteit vergroten, zodat insecten en andere dieren weer extra leefruimte en voedsel hebben. Stichting Femme van der Schaaf heeft het plantmateriaal gefinancierd.

Noardlike Fryske Wâlden herbergt vele zeldzame inheemse bomen, struiken en planten

Het nationaal landschap De Noardlike Fryske Wâlden ligt tussen Dokkum en Drachten. Uit onderzoek van Landschapsbeheer Friesland in samenwerking met wijlen Jan de Boer, blijkt dat dit gebied uniek is in Nederland doordat hier nog vele zeldzame inheemse bomen, struiken en planten groeien, zoals verschillende soorten wilde rozen en meidoorns. “Ook komt uit ons onderzoek naar voren dat hier als enige gebied in Nederland nog een aanzienlijke oorspronkelijke populatie Gelderse rozen voorkomt” vertelt Foppe van der Meer van Landschapsbeheer Friesland. De Gelderse roos is een plant uit de muskuskruidfamilie die van nature voorkomt in de Benelux.

Wâld-arboretum op It Wildfjild ingericht met zeldzame inheemse soorten

Van deze zeldzame soorten werd de afgelopen jaren plantmateriaal verzameld in de vorm van zaden en stekjes. De Kruidhof, Hortus van Fryslân, in Buitenpost en de genenbank van Staatsbosbeheer in Dronten hebben deze zeldzame soorten op kleine schaal vermeerderd. Het doel hiervan is om het plantmateriaal weer terug te brengen in het landschap. “Om al deze zeldzame planten in de Wâlden weer bijeen te brengen is het Wâld-arboretum op It Wildfjild ingericht en dat wordt de komende jaren verder aangevuld. De Gemeente Achtkarspelen en Landschapsbeheer Friesland hebben alle soorten aangeplant. Dit arboretum maakt onderdeel uit van het openbaar groen van de Gemeente Achtkarspelen. Daarom zal de gemeente het arboretum onderhouden”, aldus Johan Dijkstra van de Gemeente Achtkarspelen.

Arboretum op de kaart

Hieronder een overizchtskaart op welke plekken en welke plantensoorten we hebben aangeplant in het Wâld-arboretum.

Gemeente, Landschapsbeheer en Wrâldfrucht planten Wâld-arboretum op It Wildfjild bij Boelensloane
Deel dit op:
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *