Tuin make-over FeanwâldenTuineigenaar Maaike Dijkstra (met waardecheque) naast wethouder Gerben Wiersma en leerlingen Nordwin College Buitenpost en Leeuwarden (Foto: © Gerda Baan).


De familie Dijkstra uit Feanwâlden krijgt een gratis tuinmetamorfose, ontworpen en aangelegd door leerlingen van het Nordwin College in Buitenpost en Leeuwarden. Afgelopen woensdag presenteerden de leerlingen van Buitenpost hun tuinontwerpschets aan de familie Dijkstra en de organisatoren van de make-over: de partners in het project Tuinen Verbinden. Bij de tuinmetamorfose hoort ook een planttegoed van 500 euro. De waardecheque hiervoor werd overhandigd door wethouder Gerben Wiersma van Gemeente Dantumadiel.

Tuin make-over met inheemse planten moet aanlsuiten bij omgeving en landschap

In het kader van het project Tuinen Verbinden konden inwoners van Feanwâlden hun tuin opgeven voor een gratis tuin make-over. Belangrijkste voorwaarde was dat het nieuwe tuinontwerp vooral uit inheemse bloemen, planten, struiken en bomen zou bestaan. Het doel van het project Tuinen Verbinden is namelijk het vergroten van de leefomgeving van (kleine) wilde dieren door tuinen beter aan te laten sluiten op het omliggende landschap. Uit de diverse aanmeldingen voor een tuinmetamorfose werd de tuin van de familie Dijkstra als de meest geschikte gekozen. VMBO Leerlingen van het Nordwin College in Buitenpost maakten het ontwerp. MBO Studenten van het Nordwin College in Leeuwarden gaan in mei het ontwerp realiseren.

Project Tuinen Verbinden in 3 pilotdorpen: Feanwâlden, Buitenpost en Eastermar

Het initiatief tot het project Tuinen Verbinden komt van Stichting Wrâldfrucht, Commissie Brommels! en het Nordwin College. Het project speelt in 3 pilotdorpen: Feanwâlden, Eastermar en Buitenpost. In elk dorp zijn verschillende andere partijen betrokken bij de activiteiten van het project. Zo zijn in Feanwâlden Dorpsbelangen Veenwouden-Veenwoudsterwal en de gemeente Dantumadiel partners.

Waardecheque van € 500,-

De cheque van 500 euro is mede beschikbaar gesteld door de gemeente. Wethouder Wiersma gaf aan dat de gemeente grote waarde hecht aan het terugbrengen van meer balans in de natuur. Tuineigenaren kunnen meer verantwoordelijkheid nemen voor het terugbrengen van deze balans door de sierwaarde van de tuin te verleggen naar natuurwaarde.

tuin make-over Feanwâlden
Wethouder Gerben Wiersma overhandigt waardecheque aan Maaike Dijkstra (foto: © Gerda Baan).

Nordwin College

De studenten van Nordwin College in Leeuwarden krijgen les in hoe de natuurwaarde van een tuin te vergroten. Het geleerde hebben ze toegepast in het tuinontwerp. Zo krijgt de tuin van de familie Dijkstra een vijver, grote kleurrijke bloemborders van bloemen die op verschillende momenten in het jaar bloeien, groenblijvende hagen, een boom en een houtsnipperpad. De studenten zullen tevens aandacht gaan schenken aan de bodemkwaliteit van de tuingrond.

Gerestylede tuin in de picture op 24 en 25 augustus tijdens Brommels!

De gerestylede tuin krijgt op 24 en 25 augustus aandacht in het themaprogramma Tuinen Verbinden van bramenfestijn Brommels!.

Meer informatie over de activiteiten van Tuinen Verbinden is te vinden op tuinenverbinden.nl.

Leerlingen Nordwin College doen tuin make-over in Feanwâlden
Deel dit op:
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *