De Kruidhof

Op zaterdag 6 oktober 2018 sluit Hortus van Fryslân De Kruidhof in Buitenpost traditioneel haar seizoen af met een Oogstdag en Fruitshow. Op deze feestelijke laatste openingsdag deelt De Kruidhof haar oogst met het publiek. Een markt met streekproducten, proeverijen van wijn en huisgemaakte kruidenlikeuren, een fruitshow en fruitdeterminatie en rondleidingen langs fruit en kruiden. Kinderen kunnen pompoen snijden en bezoekers kunnen een herfstboeket schikken met plantmateriaal uit de tuinen.

Vaste bezoekers van de Oogstdag rekenen al sinds jaar en dag op een schaaltje heerlijke hutspot of pittige maïssoep. De gerechten zijn bereid door leden van de Lionsclub Kollum Lits en Lauwers. De opbrengst van de soep en stamppot gaat volledig naar ‘vergeten’ kinderen uit gebroken of ontwrichte gezinnen.

Najaarsmarkt

In de Kloostertuin en in de kas is een najaarsmarkt met onder andere verschillende jams, natuurlijke verzorgingsproducten, diverse geitenkazen, biologische dressings en kruidenthee. Er worden verschillende pompoen- en fruitsoorten verkocht en er zijn demonstraties van een houtdraaier en een eenden korfvlechter. Ook is er informatie over de bijen en verkoop van verschillende honingproducten.

Ook is er een overdekte markt met proeverijen van huisgemaakte kruidenlikeuren en chutneys van eigen fruit uit De Kruidhof en een demonstratie van de oogst van oude cultuurgewassen. In de kas is een breed aanbod van standhouders waaronder een lokale bierbrouwer en de Noordelijkste wijngaard van Friesland.

Presentatie van de oogst van De Kruidhof

Zoals ieder jaar presenteert De Kruidhof zo’n 80 soorten appels en peren van voornamelijk oude rassen uit eigen Fruithof. Pomologen van Fruit yn Fryslân kunnen je op deze dag van alles vertellen over fruit en je eigen appel- of perenboom determineren. Voor het determineren kun je het beste 4 of 5 vruchten meenemen. Ook over ziektes en de verzorging van fruitbomen kun je informatie krijgen. Heb je een zieke boom? Neem dan een takje met één of meer bladen mee.

In de kas tonen ze de oogst van oude cultuurgewassen

Activiteiten voor jong en oud

Tussen 10.30 en 16.00 uur kunnen kinderen in de kas een mooie lampion snijden uit een pompoen. De kosten zijn € 3,50 per kind. Voorin de kas kun je een boeket schikken met bloemen en ander herfstmateriaal uit de tuinen. Dit kost € 0,25 per tak of bloem uit eigen tuin. Je kunt om 14.00 uur voor € 2,50 p.p. deelnemen aan een rondleiding en proeverij van huisgemaakte kruidenlikeuren en kruidenbitter. Na afloop krijg je een receptenboekje mee naar huis.

Laatste dag plantensale

In de grote Verkooptuin vind je naast de uitgebreide planten, fruitbomen- en kruidencollectie speciale aanbiedingen van vaste planten. In de week van 29 september t/m 6 oktober worden alle planten met 50% korting verkocht. De Oogstdag is de laatste dag waarop deze actie geldt en bied je de mogelijkheid om bijvoorbeeld nog wat mooie najaarsbloeiers of fruitbomen aan te schaffen.

De Kruidhof is tijdens deze Oogstdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs is
€ 3,50. Kinderen tot 12 jaar € 1,50. Met een Museumkaart of seizoenskaart van de tuin heb je gratis toegang.

Meer informatie vind je op www.dekruidhof.nl

Oogstfeest en fruitshow bij Hortus van Fryslân De Kruidhof
Deel dit op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *