Wâldbeantsjes

Wâldbeantsjes, Wichters en Fryske Frucht appelsap doen mee aan landelijke verkiezing’

UPDATE: i.v.m. corona is de wedstrijd gecanceled. De wedstrijd vindt nu plaats op 11 april 2022.

De Friese Wouden (De Wâlden) gaat de strijd aan met Zeeland, Groene Hart, Veluwe, Overijssel, Limburg en de Wadden om uit te maken wie de lekkerste streekproducten van Nederland heeft. De Wâlden doet op 29 november 2021 namelijk mee aan de verkiezing ‘Lekkerste Streek van Nederland’ in Woubrugge in Zuid-Holland. Voor deze landelijke verkiezing gaat chef-kok en wereldkampioen stamppot koken John Spruit namens de Friese streek een gerecht maken van Wâldbeantsjes, Wichters en Fryske Frucht appelsap/appelsap. Streekeigen Producten Nederland (SPN) uit Wageningen organiseert het evenement.

Elke streek neemt een kok mee die van 3 producten uit die streek een gerecht maakt. Een deskundige jury beoordeelt alle gerechten. De winnaar mag zich Lekkerste Streek van Nederland noemen. “De jury gaat vooral kijken naar het verhaal, streekgebondenheid en duurzaamheid van de producten. Producten in het gerecht die het landelijke Erkend Streekproduct of een daarbij aangesloten regionaal keurmerk dragen, zoals streekmerk Wâldpyk, krijgen daar ook punten voor. Natuurlijk is ook creativiteit van de kok belangrijk en beoordelen ze de smaak en opmaak van de gerechten”, aldus Henk Pilat, directeur van het streekmerk.

De deelnemende producten uit De Wâlden:

Wâldbeantsjes
De woudboon is gebonden aan de zandgrond in de Friese Wouden. De woudboon heeft zich in stand gehouden, omdat hij lekker is en past bij de in de zandstreken voorkomende grondsoort en weertype. De standaardnaam is Friese Gele Woudboon. In het Fries het Wâldbeantsje. De boon is strogeel van kleur en heeft een paarse corona. Er bestaat veel traditionele receptuur van Wâldbeantsjes met ui en spek, maar sinds 2007, toen de aandacht voor het Wâldbeantsje toenam, hebben restaurants en ambachtslieden er moderne gerechten van gemaakt. Zo heeft De Herberg van Smallingerland de Wâldbeantsjefriet ontwikkeld en Slagerij Biesma de Wâldfeintsjes, een op turfgerookte Friese droge worst met een derde deel Wâldbeantsjes erin verwerkt. Verder verhandelt groothandel Greydanus de boon via hun concept Peul Natuur (www.peulnatuur.nl).

Wichters
De Wichter is een regionale vorm van de zogenaamde Gele Kroosjespruim. Deze vrucht komt vooral voor in De Friese Wouden en is te vinden langs vele slootkanten, in verloren hoekjes en in vele particuliere tuinen. Traditioneel wordt de soort door wortelopslag verspreid van generatie op generatie. De Wichter wordt, in tegenstelling tot vrijwel alle andere fruitrassen, dus niet geënt. Hierdoor kan iedere ‘Wichter’- bezitter de boom gemakkelijk en gratis aan buren, familie en bekenden doorgeven. Een gegeven dat de bevolking in het vroeger betrekkelijk arme gebied van ‘De Wâlden’ heel goed van pas kwam en wat tot op de dag van vandaag onderdeel is van de streekcultuur van De Wâlden. De boomgaard De Wichterij in Harkema wil de Wichter in stand houden, welke cultuurhistorisch van groot belang is voor De Fryske Wâlden. Ze hebben reeds een online platform (www.wichterij.nl) opgericht, zijn bezig met een Wichterplantage op te zetten en zijn druk ‘dwaande’ met cultuurhistorische verhalen over de Wichter. Hun droomambitie: voor iedereen in de Wâlden weer een Wichterboom!

Appelsap/appels Fryske Frucht
De basis van Fryske Frucht is simpel: elk najaar weer zoveel mogelijk appels verzamelen in De Friese Wouden! Appels waar anders niets mee gedaan wordt. Zo willen ze de verspilling van dit prachtige en heerlijke fruit voorkomen. Zij maken er Fryske Frucht Appelsap van. Fryske Frucht is van oorsprong een initiatief van een groep horecaondernemers in De Friese Wouden (www.fryskefrucht.frl).

Verkiezing ‘Lekkerste Streek van Nederland’
De belangstelling voor regionaal geproduceerd, eerlijk voedsel is mede dankzij de coronacrisis sterk toegenomen. De consument hecht steeds meer belang aan de afkomst van zijn voedsel en welke impact het heeft op onze leefomgeving en is in toenemende mate bereid daar een eerlijke prijs voor te betalen. De vraag naar streekproducten zit in de lift, dat merkt ook het Erkend Streekproduct Keurmerk van SPN en de daarbij aangesloten regionale organisaties en producenten. Om dit te vieren organiseert SPN de landelijke verkiezing “Lekkerste Streek van Nederland’.

De Wâlden in de race voor Lekkerste Streek van Nederland
Deel dit op:
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *