Lenn en Jip Cats krijgen Waldgieltsje traptrekker

Afgelopen maand was het startschot van het seizoen van het Wâldgieltsje met de proeverij met burgemeester Kramer en de trekkeractie op de winkelvloer. In de Jumbo in Grou heeft Wâldgieltsje-boer Jaap Wilman uit Engwierum vanmiddag de 100e Wâldgieltsje-traptrekker aan  Lenn en Jip Kats uitgereikt. De meeste winkels zijn alweer door de voorraad van deze aardappel uit De Friese Wouden heen. De uitreiking is hiermee de afsluiter van het seizoen.

Jaap Wilman is de enige professionele teler die het Wâldgieltsje-aardappelras op kleine schaal teelt. Daarnaast zijn er enkele hobbyboeren die deze aardappels verbouwen. “De actie van vanmiddag was dan ook letterlijk door de kleine boer voor de kleine boer”, vertelt Tjalke Stoelwinder van Aardappelgroothandel Greydanus. De Wâldgieltsjes zijn gewild, maar dit jaar viel de oogst tegen. Daarom was het dit keer een limited edition. “Komende jaren gaan we op zoek naar enkele professionele boeren in De Wâlden die deze streekaardappel ook willen gaan telen om aan de vraag te kunnen voldoen”.

Het Wâldgieltsje

Al sinds de 18e eeuw zou het Wâldgieltsje voorkomen in de Friese Wouden. In de loop van de laatste 50 jaren hebben nieuwe rassen met een grotere opbrengst de ‘Wâldgieltsjes’ tot op de rand van de afgrond terug gedrongen. Particuliere liefhebbers in ‘De Wâlden’ en het pionierswerk van de familie Wilman uit Engwierum hebben er voor gezorgd dat het ‘Wâldgieltsje’ niet verloren is gegaan. Samen met Aardappelgroothandel Greydanus in Heerenveen, Stichting Wrâldfrucht in Buitenpost (Streekmerk Wâldpyk) heeft Wilman weer een economische betekenis aan het aardappeltje gegeven.

Wâldgieltsjeboer reikt 100e wâldgieltsje trekker uit aan Lenn en Jip Cats
Deel dit op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *